- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

O ovome bi mogli da razmisle zapadni lideri: Novi iznenadni manevar Orbana

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2024
Pratite nas
Poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Kini je demonstracioni korak, koji bi mogao da podstakne neke zapadne zemlje da razmišljaju o pregovorima sa Rusijom i opcijama za kompromis u budućnosti, kaže Bogdan Bespaljko, član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije.
Prema njegovim rečima, kompromis bi mogao biti postignut 2025. godine.
Orbanova mirovna misija, koja je započela u Kijevu, a nastavljena iznenadnim posetama Moskvi i Pekingu, govori o tome da mađarski premijer vodi nezavisnu politiku, dodao je on.
Kremlj je saopštio da ruska strana visoko ceni napore mađarskog premijera da reši situaciju u Ukrajini, a na pitanje može li ova Orbanova „mirovna misija“ približiti Rusiju i Ukrajinu pregovorima, Bespaljko kaže:
„Ako i pomogne približavanju pregovorima to će biti u maloj meri, jer je težina Mađarske u Evropskoj uniji i dalje prilično skromna. Osim toga, Orbanove posete više naglašavaju njegov lični imidž i same Mađarske nego što doprinose Rusiji i Ukrajini da se približe mirovnim pregovorima. Naravno, poseta pokazuje da je Mađarska zemlja koja sebi dozvoljava da vodi nezavisnu politiku, a da Evropska unija nije tako monolitna kao što bi oni želeli to da predstave. Orbanova poseta Kini, zemlji koja je sada jedan od polova multipolarnog sveta, demonstrativan je korak koji bi mogao da podstakne neke zapadne zemlje da razmišljaju o pregovorima sa Ruskom Federacijom...“, kaže Bezpaljko.
Orban je u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom svoje nenajavljene posete Pekingu istakao da Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, a Kinu je nazvao ključnom silom u stvaranju uslova za mir u Ukrajini.
Prema njegovim rečima, verovatnoća da Rusija zaista može biti poražena - ne postoji.
Kineski predsednik Si Đinping je posle sastanka sa Orbanom rekao da međunarodna zajednica mora da stvori uslove i pruži pomoć za nastavak pregovora i direktnog dijaloga između Rusije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, samo ako sve velike sile pokažu pozitivnu, a ne negativnu energiju, može se postići prekid vatre u ovom sukobu. Kako je istakao, glavni fokus u ovom trenutku je sprečavanje širenja sukoba, eskalacije borbenih dejstava, kao i prekid vatre na svim stranama. Si Đinping je napomenuo da se glavni pravci napora Pekinga i Budimpešte u vezi sa sukobom poklapaju.

Hoće li Orbanova „šatl metoda“ biti uspešna

Međutim, eksperti ocenjuju da možda neće biti značajnijih rezultata od Orbanove mirovne turneje, koja će obuhvatiti i Vašington, jer Zapad, a ni Kijev i dalje ne žele pregovore. Dok Evropska unija želi poraz Rusije po svaku cenu, Mađarska, zemlja koja je preuzela predsedavanje EU, pokušava da pokaže da je takav pristup ludost.
Ipak, Orban, koji je prethodno bio i u poseti Moskvi, pokazao je celom svetu da je moguće razgovarati, pregovarati i dogovarati se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, uprkos tome što Sjedinjene Države godinama neosnovano ubeđuju svet u suprotno.
Osim toga, ovo pokazuje da je Rusija zainteresovana za kontakte i dijalog, što je Moskva više puta isticala. Međutim, problem je što Vašington rešava ili, bolje rečeno, stvara probleme i još zajedno sa Briselom kritikuje Orbana zbog samoinicijativne mirovne misije.
Orbanove napore da u rekordnom roku obiđe četiri prestonice i utre put mirovnoj diplomatiji eksperti su nazvali i „šatl metodom“.
Odgovarajući na pitanje ima li Orban dovoljno autoriteta da ubedi Zapad i Kijev u neophodnost mirovnih pregovora i postizanje mira, ruski ekspert Nikolaj Topornjin kaže da je možda najveći minus ovih poseta to što one nisu dogovorene i usaglašene sa važnim institucijama Evropske unije i liderima zemalja EU.
„U svakom slučaju, mi to ne znamo - možda je Orban i zvao Makrona ili Šolca, ali najverovatnije nije, jer kako je on sam izjavljivao, a i ministar Peter Sijarto je rekao, ove posete su spremane, uslovno rečeno, tajno. Nikome ništa unapred nije saopšteno, pa je i za lidere EU postalo otkrovenje da je Orban iznenada odleteo prvo u Kijev, pa u Moskvu, sada je već u Pekingu, a sutra već leti u Vašington“, kaže Topornjin.
On dodaje da će Orban odmah posle Pekinga otići u Vašington, gde će od 9. do 11. jula biti održan samit NATO.
„To jest, on je, u stvari, posetio i posetiće četiri prestonice, koje su direktno uključene u rešavanje ovog pitanja. Međutim, dokle god Moskva i Kijev međusobno ne kontaktiraju ništa se ne može postići. Peking i Vašington su dve priznate svetske supersile koje imaju posebnu odgovornost u svetu i stalne su članice Saveta bezbednosti UN i njihova pozicija je važna. Znamo da Kina ima tako izbalansiranu poziciju i svoj mirovni plan, dok Vašington ima drugačiji pristup“, podseća ekspert.

Ruski uslovi za pregovore

Ruska senatorka Olga Kovitidi ocenjuje da Orban pokušava da, pre svega, ojača svoju zemlju, sopstveni autoritet i uticaj Mađarske u spoljnopolitičkoj areni, a ova putovanja su, kako je dodala, prilično snažan strateški korak.
„Za Orbana su na prvom mestu nacionalni interesi, a Rusija, kao suverena država, uvek se sa velikim poštovanjem odnosi prema političkim liderima koji slede interese svoje države“, kaže Kovitidi.
Senatorka, međutim, smatra da je Evropa danas zainteresovana da se situacija stabilizuje, pošto počinje da shvata da Sjedinjene Države danas uništavanjem evra uništavaju Evropu.
„Evropljani to shvataju i stoga će, na ovaj ili onaj način, doći do regulisanja situacije, a na kojoj platformi to ćemo videti. Glavno je da je takvu poruku poslao predsednik Ruske Federacije, koji je rekao da Rusija nikada nije započinjala ratove, već ih samo završava. Dakle, pregovora će biti, samo je pitanje pod kojim uslovima, kada i s kim“, ističe Kovitidi.
Rusija se zalaže za potpuno i definitivno okončanje borbenih dejstava, a ruski uslovi za početak pregovora su potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i spremnost Kijeva da se odrekne namera da uđe u NATO.
Putin je ranije poručio da čim se Kijev izjasni da je spreman na takvu odluku i započne pravo povlačenje trupa iz ovih regiona, a takođe i zvanično obavesti o odustajanju od planova za ulazak u NATO, bukvalno u istom trenutku će uslediti naređenje o prekidu vatre i Moskva će otpočeti pregovore.
Poznato je i da se Rusija protivi zamrzavanju sukoba, jer bi ta pauza bila iskorišćena da se Kijev napumpa zapadnim naoružanjem, kao i mnogo puta do sada.
Viktor Orban i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
RUSIJA
Šta može da donese nova Orbanova misija zbog koje Evropska unija upada u - histeriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala