- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta može da donese nova Orbanova misija zbog koje Evropska unija upada u - histeriju

© AFP 2023 / POOL / Uđi u bazu fotografijaViktor Orban i Vladimir Putin
Viktor Orban i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
Pratite nas
Rusija se zalaže za mir, ali kijevski režim to ne želi, jer ako se ukine ratno stanje u Ukrajini, u tom slučaju će nestati i svaki osnov za ostanak Vladimira Zelenskog na vlasti. Mislim da Zelenski ni na koji način nije spreman da dozvoli ovakav razvoj događaja, već je spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca, kaže ruski senator Andrej Klišas.
Komentarišući iznenadnu posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, Klišas je dodao da je tema Ukrajine, na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom, svakako bila na dnevnom redu, ali suštinski tu „nema ničeg novog“.
„Predsednik Putin je već jasno više puta rekao da smo spremni za mirovne pregovore, da težimo miru, ali problem je što Kijev nije spreman da vodi pregovara. Kijev ne može, čak ni na osnovu svojih unutrašnjih propisa da vodi ove pregovore, jer je Zelenski sam sebi to zabranio“, kaže Klišas.
Zelenski je krajem 2022. godine izdao dekret kojim je zabranio pregovore sa Moskvom dok je Putin na vlasti. S druge strane, mandat Zelenskog je istekao u maju, što znači da bi trebalo organizovati izbore koji se nisu dogodili kada im je bilo vreme, a njegov rejting je značajno pao, što znači da je šansa da na njima pobedi gotovo ravna nuli.
Klišas ocenjuje da je stav Moskve vrlo jednostavan i razumljiv, dok stav Kijeva niko ne razume, čak ni njegovi zapadni saveznici.
„I mislim da je ova Orbanova poseta Moskvi, iako su to bilateralni pregovori, pokušaj da se još jednom testira i razume ruska pozicija, koliko je Rusija zaista spremna za punopravni mirovni proces. Naša zemlja je spremna“, istakao je Klišas.
Predsednik Rusije ponovio je da je Moskva spremna za dijalog i podsetio na glavne uslove ruske strane za mir, dok je mađarski premijer Viktor Orban poručio da se stavovi Ukrajine i Rusije jako razlikuju, ali i da je Evropi potreban mir.

Propale želje Zapada - umesto Rusije, poražena Ukrajina

Putin je dodao da se Rusija zalaže za potpuno i definitivno okončanje borbenih dejstava, a ruski uslovi, među kojima je i potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, dobro su poznati.
„To što je Orban izneo zapadnu tačku gledišta je sasvim prirodno. On, po svoj prilici, iznosi poziciju svojih kolega, prvenstveno želeći da čuje rusku argumentaciju. Siguran sam da će posle ove posete između Orbana i drugih lidera Evropske unije početi sadržajne konsultacije, jer je ruska pozicija jasna. Kakav je stav zapadnih zemalja i kakav rezultat žele da postignu? Čuli smo da je rezultat koji su oni želeli da postignu pre godinu dana poraz Rusije na bojnom polju. Sada smo došli do poraza Ukrajine na bojnom polju. Očigledno je“, kaže Klišas.
Međutim, ostaje pitanje šta Evropska unija danas želi da postigne ovim sukobom i kakav rezultat smatra prihvatljivim, ocenjuje Klišas. On konstatuje da je poziciju EU danas je veoma teško jasno formulisati, za razliku od ruske pozicije koju veoma jasno formuliše ruski predsednik.
„Gledao sam deo Putinove i Orbanove konferencije za novinare i čuo da se Orban zalaže za hitan prekid vatre i pregovore. To je uredu, ali šta dalje? Predsednik je to formulisao mnogo puta - Ukrajina će tu pauzu iskoristiti da se ponovo naoruža, počeće da se priprema za novu fazu sukoba. Dakle, ta pauza je potrebna da se isporuči Kijevu više zapadnog oružja. Ako je ovo početak punopravnih pregovora, onda hajde da rešimo s kim ćemo da vodimo te pregovore, ko je za njih ovlašćen. Vrhovna rada bi, verovatno, nekome trebalo da da punomoćje da vodi takve pregovore. U Ukrajini treba da se proglasi da su ti pregovori legalni, legitimni, zasnovani na odredbama ukrajinskog unutrašnjeg zakonodavstva. Bez toga je nemoguće započeti punopravne pregovore. Inače bi to bila neka vrsta zamajavanja“, kaže Klišas.
Ruski eksperti ocenjuju da Orban zauzima jedinstveno mesto u evropskoj politici, jer ne samo da može da pregovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom, već i da brani nacionalne interese.

Kijev i EU u histeriji zbog Orbanove posete Moskvi

Pregovori Putina u Orbana u Kremlju trajali su više od 2,5 sata. Posetu mađarskog premijera unapred nisu bili najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o tome procurele u medije. Orban je po sletanju u Moskvu saopštio da je njegova poseta Rusiji „nastavak mirovne misije“, te da će pokušati da nađe rešenje ukrajinske krize.
Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev, gde se sastao Zelenskim. Međutim, Kijev je odbacio predlog mađarskog premijera o privremenom prekidu vatre u cilju pripreme mirovnih pregovora sa Rusijom.
Posetu premijera Mađarske, zemlje koja je preuzela predsedavanje EU, kritikovali su lideri zemalja Evropske unije, navodeći da Orban tamo nije otišao u ime Brisela i ne zastupa njihovu zajedničku politiku, podseća Klišas.
„Prvo treba naglasiti da se ipak radi o bilateralnim pregovorima između Rusije i Mađarske. Danas je Evropska unija pala u histeriju oko Orbanove posete Moskvi, ističući da je reč o nekoordinisanoj poseti, što je veoma čudno, jer generalno, lideri drugih država obično ne traže dozvolu od Evropske unije kada posećuju određenu zemlju, posebno na najvišem nivou. Kijev je takođe rekao da to sa njim nije dogovoreno, što je još smešnije. Ispada da bi Mađarska ili neka druga zemlja EU trebalo da koordiniše svoje kontakte sa Kijevom“, kaže Klišas.
Evropski zvaničnici su ocenili da Orbanova poseta Rusiji „podriva jedinstvo“ Evropske unije, dok je mađarski premijer ocenio da je Evropi je potreban mir i da se mir u Ukrajini se ne može uspostaviti sedenjem u udobnoj fotelji u Briselu.
Prema rečima Orbana, Evropa ne može da se oseća bezbedno jer živi u „senci rata“ u Ukrajini, a sukob negativno utiče na ekonomiju, izazivajući ogromne poteškoće.
Mađarski premijer je ocenio da su stavovi ruskih i kijevskih vlasti veoma udaljeni i da je potrebno mnogo učiniti u cilju postizanja mira.
Pregovore sa ruskim liderom nazvao je otvorenim i iskrenim, a kako je rekao, nakon posete Kijevu i Moskvi nastaviće da ulaže napore usmerene na regulisanje ukrajinske krize.
Viktor Orban i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2024
RUSIJA
Putin: Rusija je za okončanje sukoba, ali Kijev to ne želi; Orban: Evropi je potreban mir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala