- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Znamo ko su žrtve, a ko zločinci – Banjaluka odgovorila na provokacije iz Sarajeva /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić
 Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevadić izjavio je danas da ne zna koja bi druga vojska trebalo da se pojavi na parastosima i komemoracijama na Kozari i u Bratuncu, ako ne srpska.
"Nacistička? Mudžahedinska? Hrvatska? Koja ako ne srpska? Iz Srbije ili Republike Srpske manje je važno. Znamo ko su tu žrtve, a ko zločinci", napisao je Stevandić na društvenoj mreži Iks gde je postavio i fotografije naslova sarajevskih portala povodom današnjeg defilea pitomaca Vojne akademije u Beogradu ulicama Prijedora.
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH, nakon što su pripadnici Vojske Srbije učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kozari.

Ambasada Srbije u Sarajevu najavila dolazak vojnih kadeta u Prijedor

Ambasada Srbije u Sarajevu notom je najavila Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju 82 godine od Bitke na Kozari, preneo je danas Tanjug.

Ministar odbrane BiH: U Prijedoru nije bila Vojska Srbije, nego kadeti vojne akademije

Ministar odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez rekao je danas da Ministarstvo nije pozvalo, ni odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH, dodajući da su u defileu u Prijedoru učestvovali kadeti Vojne akademije iz Srbije.
"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo nema nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", rekao je Helez za Kliks.
On je dodao da prema njegovim saznanjima, u pitanju nisu "pravi" vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije.
"Nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", dodao je Helez.
Pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su jutros ulicama Prijedora uoči obeležavanja 82-godišnjice bitke na Kozari.
Tridesetak kadeta i dvadesetak starešina ovog nastavnog centra defilovalo je od hotela "Prijedor" glavnim gradskim šetalištem do Pozorišta Prijedor.
Na Mrakovici je danas, u zajedničkoj organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije, obeležena 82-godišnjica bitke na Kozari koja je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu.
Tokom ove bitke ubijeno je oko 40.000 civila, dok je 68.000 odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.
U Bratuncu su u subotu obeležene 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 srpskih žrtava služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
Obeležavanje 82 godine od Bitke na Kozari na Mrakovici. - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2024
REGION
Dodik: Stradanje na Kozari treba da obeležava ceo srpski narod /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala