- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz haubice msta S u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev odbio plan primirja mađarskog lidera; Na meti ukrajinski vojni objekti u Harkovu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 860. Ruske snage oslobodile su Stepovu Novoselovku u Harkovskoj oblasti i Novopokrovsko u DNR. Ruski stručnjaci proučavaju sistem za upravljanje američke rakete „atakams“, zahvaljujući dobijenim delovima može se analizirati rad sistema na celoj putanji leta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:10 02.07.2024
NATO će predvoditi koordinaciju napora za pružanje vojne pomoći Ukrajini i obuku njenih vojnika, a odluka o tome biće doneta na samitu Alijanse u julu, izjavila je stalni predstavnik SAD pri NATO-u Džulijan Smit.
„NATO će koordinisati sve te napore kako bi se dovela u red pomoć koja se velikodušno pruža Ukrajini“, kazala je Smit za „Blumberg TV“.
Kako je dodala, na julskom samitu NATO verovatno će biti imenovan specijalni predstavnik u Kijevu koji će koordinisati napore za modernizaciju ukrajinskih Oružanih snaga.
20:19 02.07.2024
U Harkovu je granatirano preduzeće koje proizvodi bespilotne letelice i skladište municije i pogon za remont vojne tehnike, rekao je za Sputnjik Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu.
Primećena su kola hitne pomoći u tom području.
18:41 02.07.2024
U Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je na Telegram kanalu šef regionalnog saveta Nikolaj Lukašuk. Pored njega, oštećeno je još nekoliko zgrada.
Zvaničnik nije precizirao o kojim objektima je reč.
17:45 02.07.2024
Vladimir Zelenski je odbio plan mađarskog lidera Viktora Orbana o prekidu vatre, saopštio je zamenik šefa kabineta lidera ukrajinskog režima Igor Žovkv, prenose ukrajinski mediji.
Žovkva je istakao da Mađarska nije prva zemlja koja je iznela takve predloge.
„Predsednik Ukrajine je saslušao svog sagovornika, ali je u odgovoru izneo svoj stav, koji je jasan, razumljiv i poznat. Ukrajina zaista želi mir, a mi imamo instrumente za to – održali smo prvi mirovni samit i pripremamo se za drugi“, rekao je on.
Viktor Orban boravi je u poseti Kijevu 2. jula prvi put od 2015. godine. On je posle sastanka sa Zelenskim rekao da je zamolio šefa ukrajinskog režima da razmotri mogućnost prekida vatre pre mirovnih pregovora sa Rusijom.
16:17 02.07.2024
U Kijevu su završeni pregovori lidera Ukrajine i Mađarske Vladimira Zelenskog i Viktora Orbana. Orban je tokom sastanka zamolio Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre pre mirovnih pregovora sa Rusijom. Ukrajinski predsednik nije javno reagovao na ovo.
Prema rečima Vladimira Zelenskog, sa Viktorom Orbanom su razgovarali o trgovini, prekograničnoj saradnji, kao io pitanjima energetike i infrastrukture.
„Sadržaj našeg dijaloga o svim današnjim pitanjima može postati osnova novog bilateralnog dokumenta između naših država – dokumenta koji će regulisati sve naše odnose, koji će se zasnivati na uzajamnokorisnom pristupu bilateralnim odnosima između Ukrajine i Mađarske i koji će omogućiti da naši narodi uživaju u svim prednostima jedinstva u Evropi“, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu nakon pregovora.
16:10 02.07.2024
Ukrajinski dronovi izveli su napad na četiri naselja u Belgorodskoj oblasti, šest kuća je oštećeno, javio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
Kako je pojasnio šef regiona, još tri drona su napala poljoprivredno preduzeće, automobil se zapalio.
16:06 02.07.2024
14:16 02.07.2024
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Orban u Kijevu: Tražio sam od Zelenskog obustavu vatre radi otpočinjanja pregovora sa Rusijom
12:36 02.07.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ukrajina je tokom prethodnog dana izgubila do 1.800 vojnika;
Ruska vojska pogodila je devet aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
Grupa „Sever“ odbila je dva kontranapada snaga za specijalne operacije i pomorsku pešadiju ukrajinske vojske;
Jedinice grupe „Dnjepar“ porazile su živu silu i tehniku tri brigade ukrajinske vojske;
Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i odbila napad ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio do 110 vojnika;
Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile šest kontranapada, a ukrajinska vojska izgubila je do 440 vojnika;
U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ poginulo je i ranjeno 70 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska izgubila je više od 635 vojnika;
Grupa „Zapad“ porazila je tri brigade ukrajinske vojske, neprijatelj je izgubio više od 475 vojnika i tri skladišta municije;
Sistem PVO je oborio 81 dron, uključujući „Bajraktar TB2“;
Grupa „Istok“ likvidirala je do 110 ukrajinskih militanata, dve američke haubice i dva samohodna topa;
11:57 02.07.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.
10:37 02.07.2024
Elitne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući strane plaćenike, prebačene su ranije u Volčansk u Harkovskoj oblasti, izjavio je načelnik Glavnog odeljenja za vojno-politički rad Ministarstva odbrane Rusije i komandant odreda specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov za „Prvi kanal“.
„Tamo su (u Volčansk) prebacili neke takozvane elitne jedinice. Tamo je bio i ‘Ljut’ i ‘evroičkerijski šejtani’, Italijani takođe, stranci“, rekao je Alaudinov.
Alaudinov je istakao da ruska vojska u Volčansku potiskuje Oružane snage Ukrajine i svakim danom napreduje.
„Neprijatelj je na severu reke Volčanke, mi ga potiskujemo, svakodnevno uništavajući veoma veliki broj neprijatelja. Naravno, svakodnevno se krećemo napred, potiskujući protivnika sa svih položaja i uništavajući ga. To jest, neprijatelj u Volčansku sada već nema čime da nam se suprotstavlja“, rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.
General je dodao da je uveren da će se specijalna vojna operacija završiti 2024. godine.
Prema njegovim rečima, „to već zna i naš neprijatelj“.
10:24 02.07.2024
Ukrajina je bila prinuđena da zatraži hitnu pomoć od elektroenergetskih sistema Mađarske, Poljske i Slovačke tokom večernjih sati, saopštila je ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“.
U saopštenju se dodaje da je za utorak planiran uvoz struje iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije snage 30,7 hiljada megavat-časova.
Predsednik upravnog odbora kompanije Vladimir Kudricki ranije je rekao da je Ukrajina počela da dobija mnogo manje struje od evropskih zemalja zbog povećane potrošnje usled toplog vremena u zemljama EU.
09:49 02.07.2024
Sud u Moskvi uhapsio je u odsustvu bivšeg ministra finansija Ukrajine Aleksandra Šlapaka i komandanta trupa za brzo reagovanje general-potpukovnika Oružanih snaga Ukrajine Igora Dovgana.
U sudu su naveli da se rok hapšenja računa od trenutka njihovog izručenja na teritoriju Rusije, odnosno od trenutka njihovog pritvora na teritoriji Rusije.
Oni su u odsustvu optuženi da su počinili krivično delo upotreba zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.
Obojica su stavljeni na međunarodnu poternicu.
09:46 02.07.2024
Za bivšim komandantom operativne komande „Zapad“ Oružanih snaga Ukrajine Igorom Dovganom i bivšim zamenikom rukovodioca takozvane antiterorističke operacije Vladislavom Liščinskim izdate su poternice u Rusiji, sledi iz baze podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
U saopštenju se dodaje da se traže po krivičnom zakonu, ali se ne precizira po kojem članu ovog zakona.
08:40 02.07.2024
Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Kijev, gde će sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarati o uspostavljanju mira i aktuelnim bilateralnim odnosima, saopštio je Orbanov portparol Bertalan Havaši.
08:29 02.07.2024
Pripadnici ruske grupe „Zapad“ pronašli su na zauzetim ukrajinskim položajima američki mitraljez iz 1950-ih godina sa municijom M430, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:55 02.07.2024
Ruske snage pogodile su sistemima „iskander“ stajanku aviona Oružanih snaga Ukrajine na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti, uništivši pet operativnih i oštetivši dva aviona Su-27 koja su se nalazila na remontu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:32 02.07.2024
Jurišni avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su napad na jedinice Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Istok“ i uništili specijalnu tehniku i ljudstvo neprijatelja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Avioni su za napad koristili rakete S-8.
07:29 02.07.2024
Tenkisti grupe „Centar“ uništili su uporište Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu. Ruski tenk T-72B3M stalno je bio pod minobacačkom vatrom ukrajinskih snaga i napadali su ga FPV dronovi, ali je posada uspela da uništi protivnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:22 02.07.2024
Ruska artiljerija je iz oruđa 2S19 „msta S“ grupe „Dnjepar“ uništila uporište ukrajinske vojske zajedno sa pešadijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala