- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Orban u Kijevu: Tražio sam od Zelenskog obustavu vatre radi otpočinjanja pregovora sa Rusijom

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Pratite nas
Mađarska je predložila Ukrajini da razmotri mogućnost obustave vatre u cilju otpočinjanja pregovora sa Rusijom o rešavanju oružanog sukoba, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

„Cenimo mirovne incijative predsednika Zelenskog i zatražili smo od njega da razmotri prekid vatre uoči početka pregovora“, citirala je Orbana agencija Rojters.

Premijer Mađarske je takođe dodao da će pitanje mira u Ukrajini biti glavno tokom narednih šest meseci predsedavanja Evropskom unijom.
Prema informacijama ove agencije, Orban je takođe izjavio da bi Budimpešta želela da sa Kijevom potpiše bilateralni sporazum o širokom krugu pitanja.
On je istakao da je u cilju unapređenja odnosa Ukrajine i Mađarske potrebno rešiti mnogo bilateralnih problema.
Orban je naglasio da je Mađarska spremna da učestvuje u modernizaciji ekonomije Ukrajine.
Istovremeno, Zelenski je tokom razgovora sa Orbanom ocenio da bi dijalog sa premijerom Mađarske mogao da postane osnova za budući bilateralni dokument strana, koji reguliše njihove odnose i koji je zasnovan „na recipročnom pristupu“.
Orban je u utorak doputovao u Kijev, gde je sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim razgovarao o uspostavljanju mira i aktuelnim pitanjima bilateralne saradnje. Mađarska od 1. jula narednih pola godine predsedava Savetom Evropske unije.
Mađarski premijer Viktor Organ i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na sastanku u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
RUSIJA
Kremlj: Ne očekujemo ništa od Orbanove posete Kijevu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala