- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova uloga Mađarske koja odgovara i Rusiji i Srbima na Balkanu – otvaraju se pukotine u EU

© Sputnik / Lola Đorđević Mađarska
 Mađarska - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2024
Pratite nas
Kao predsedavajuća EU, Mađarska može da poremeti planove ključnih evropskih zemalja u odnosu prema Rusiji i drugim pitanjima, pa čak i prema Balkanu, međutim, ne može da ih izmeni. Ali, i to je dobro – da se vidi da Zapad nije jedinstven, da na Zapadu ima i politika koje su antiglobalističke, što ide na ruku i Rusiji, ali i Srbima na Balkanu.
Ovako stručnjak za međunarodne odnose dr Srđan Perišić komentariše mađarsko preuzimanje predsedavanja EU. Mađarska je danas preuzela predsedavanje EU, što je prvi put u istoriji da jedna država-oponent zvaničnoj politici Brisela preuzima ovu ulogu.
Mađarska se oštro protivi finansijskoj i vojnoj pomoći koju Brisel pruža kijevskom režimu. U tom smislu je i mađarski ministar za evropska pitanja Janoš Boka poručio Ukrajini da se ne nada brzom napretku po pitanju pregovora oko članstva u EU, koji su formalno otvoreni 25. juna. Za vreme mađarskog predsedavanja neće se otvoriti nijedno od 35 pregovaračkih poglavlja, kaže on.
Uz to, Mađarska se trenutno opire slanju dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 6,6 milijardi evra, dok mađarski premijer Viktor Orban ne propušta priliku da naglasi kako se Budimpešta zalaže za mir.
Uz to, protiv vlade u Budimpešti vodi se postupak protiv navodnog ugrožavanja načela vladavine prava u toj zemlji, kao i zbog navodnog kršenja normi pravne države. Evropski sud je nedavno Mađarsku osudio na plaćanje novčane kazne zbog toga što vlada ne sprovodi zajedničku politiku azila i migracija.

Mađarska unosi pometnju u mejnstrim

Odluke u EU donose se na relaciji Berlin-Pariz, objašnjava Perišić. Kako kaže, predsedavanje Evropskim savetom je značajno, ali predsedavajući ne može da utiče na ključne odluke.
„Mađarska će se boriti za antiglobalističku politiku koju zastupa – ne sankcijama Rusiji i slično. Ona će i dalje to jasno ispoljavati kao predsedavajuća, što će dovesti na udara na nju i do pretnji koje smo i do sada gledali. Sa druge strane, Mađarska će time dodatno unositi pometnju u globalističkoj politici Nemačke i Francuske“, navodi on.

Kako će Budimpešta uticati na politiku EU

Prema rečima glavnog urednika Nove srpske političke misli dr Đorđa Vukadinovića, ne samo da se nadležnosti predsedavajućeg više administrativne nego što su suštinske, nego ni ključne države Unije nemaju nezavisnu ulogu u donošenju ključnih političkih odluka. Ne treba zaboraviti ni uticaj Vašingtona kada se govori o formiranju politike EU, naglašava on.
Ipak, pozicija Mađarske omogućiće da se glas Budimpešte i Viktora Orbana čuje dalje i jače nego inače.
„Tako da će i sam taj glas, stavovi i zamerke Budimpešte i Orbana na ovaj glavni i osnovni kurs EU više u medijskom smislu biti barem dostupniji nekoj široj publici unutar Unije“, smatra Vukadinović.
Druga korist tiče se stavljanja na dnevni red određenih tema, diskutovanja o njima i problematizovanja odluka i politike Brisela. Međutim, ona će, prema Vukadinovićevim rečima, biti relativno skromna i ona neće imati velikog domašaja. U narednih šest meseci, koliko traje mađarsko predsedavanje, neće biti promena kursa evropske politike.
Kako Vukadinović misli, pojedine teme, kao što je proširenje Unije, pomalo će živnuti, ali to ne znači da će u tom pogledu biti nekog stvarnog pomaka.
„Takođe će, verovatno, i Zapadni Balkan biti malo više u središtu pažnje, posle zanemarivanja i fokusiranja na Ukrajinu i Moldaviju, što je bilo obeležje prethodnog perioda evropske politike. Sada će se, barem verbalno, retorički, pažnja malo više posvećivati Zapadnom Balkanu i više će se pričati o pridruživanju i tome da Evropa „neće biti kompletna“ bez pristupanja zemalja zapadnog Balkana. Slične floskule i fraze biće malo prisutnije“, smatra Vukadinović.

Orban ne prestaje da provocira Brisel

Za austrijskog politikologa srpskog porekla Željka Maleševića, mađarsko predsedavanje EU biće posebno zanimljivo, upravo zbog čestih razmimoilaženja Budimpešte sa briselskom administracijom.
Viktor Orban, dodaje Malešević, ne prestaje da provocira Brisel, a dan pre nego što će Budimpešta preuzeti predsedavanje EU, Orbanov Fides, austrijska Slobodarska partija i češki APO bivšeg premijera Andreja Babiša, formirali su savez.
Postoje nagoveštaji da bi se ovom savezu mogli priključiti i italijanska Liga, Stranka za slobodu holandskog političara Gerta Vildersa, poljska Pravo i pravda, kao i Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše. To će značiti da je u Evropskom parlamentu formirana nova snaga, zaključuje Malešević.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
RUSIJA
Orban: Evropa se sve više upliće u konflikt iz kog ništa ne može da dobije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala