- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva vidi dobre izglede zbližavanja zemalja pod zapadnim sankcijama

© Sputnik / Natalia SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2024
Pratite nas
Rusija vidi dobre izglede u ideji ujedinjenja zemalja koje su pod pritiskom zapadnih sankcija, smatra direktor odeljenja za spoljnopolitičko planiranje ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Drobinjin.
„Verujemo da ideja objedinjavanja napora zemalja koje su pod pritiskom zapadnih sankcija ima dobre izglede, jer su sankcije jedan od najrasprostranjenijih i najžešćih instrumenata... neokolonijalne prinude koje Zapad trenutno koristi“, rekao je Drobinjin na okruglom stolu Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije na temu „Uloga Rusije u procesu dekolonizacije i suprotstavljanja zapadnom neokolonijalizmu“.
Prema njegovim rečima, moglo bi se govoriti o stvaranju zajedničkih mehanizama neranjivih na sankcije u raznim oblastima, na primer, u oblasti finansijske saradnje, saobraćajnih komunikacija i industrijske saradnje.
On je dodao da Moskva smatra da je pravo vreme da se ponovo pokrene globalni projekat za završetak dekolonizacije na međunarodnim platformama, pre svega u UN.
Svi oblici idolopoklonstva zapada moraju biti potpuno iskorenjeni, a iluzije o mogućoj obnovi prethodnog modela svetskog poretka nisu održive, ocenio je on.
On je naglasio da danas „logiku suprotstavljanja neokolonijalizmu diktiraju objektivne okolnosti“.
„Što više Zapad greši, što više vrši pritisak na države, pokušava da ih natera da preduzmu neka dejstva, to sve više zemalja teži da ojača svoj suverenitet i traži alternative učešću u međunarodnim mehanizmima koje kontroliše Zapad“, objasnio je Drobinjin.
S tim u vezi, Rusija smatra „blagovremenim da se iznese ideja o ujedinjenju pristalica borbe protiv modernih praksi neokolonijalizma“, zaključio je on.
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
RUSIJA
Rusija će dati odlučan odgovor Americi na konfrontaciju koja joj je nametnuta
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala