- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora odgovorila na kritike koje su iz Hrvatske stigle na račun Rezolucije o Jasenovcu

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2024
Pratite nas
Crna Gora je odgovorila hrvatskom resoru spoljnih poslova na tvrdnju da je Rezolucija o sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen nepotrebna i neprihvatljiva, porukom da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH, ali da se oni ne dovode u vezu sa današnjom Hrvatskom.
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore izrazilo je žaljenje što Hrvatska nameru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama, doživljava kao atak na dobrosusedske odnose dve države.
Iz crnogorskog resora ponovo su ukazali da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se „oni nikada nisu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, neguje kulturu sećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja“.
Ističe se da su na spoljnopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da su, kažu, iskreno zahvalni Hrvatskoj na nespornoj i dragocenoj podršci u svim integracionim procesima Crne Gore.
„Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj veri nastavi da rešava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. Ministarstvo i ovim putem ponavlja više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila“, navodi se u saopštenju.
Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da žali „što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore“.
Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
REGION
Plenković: Cilj rezolucije o Jasenovcu je narušavanje odnosa Hrvatske i Crne Gore
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala