- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: Cilj rezolucije o Jasenovcu je narušavanje odnosa Hrvatske i Crne Gore

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik HDZ-a Andrej Plenković
Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da Rezolucija o Jasenovcu, koju je usvojio crnogorski parlament, šalje namernu politiku podele unutar te zemlje.
Plenković je rekao na Dubrovnik formu da ta rezolucija šalje namernu, svesnu politiku podele unutar Crne Gore, a još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusedskim odnosima, prenosi Hina.
Hrvatski premijer je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju "a da se nikad dosad nije bavila tom temom" i da je ona usvojena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, "pod instrumentalizacijom jedne druge države u regionu".
Plenković je poručio da će Hrvatska preduzeti mere koje smatra primerenima za ovakve, kako je naveo, poteze instrumentalizacije parlamentarne većine s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.
"Umesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam decenija", zaključio je premijer Hrvatske, ističući da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju da vode računa o dobrosusedskim odnosima i međusobnom poštovanju, preneo je Tanjug.
Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.
Glasala su 42 poslanika, 41 "za", a jedan "protiv". Kao predlagač, predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Jasenovcu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala