Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija protiv pljačke ruske imovine – da li slede novi pritisci EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU  - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2024
Pratite nas
Srbija je odbila odluku Evropske unije o dodeli zamrznute ruske imovine Ukrajini jer je reč o principijelnom pitanju za našu zemlju zato što bi otuđivanje sredstava druge države srušilo civilizacijski kontekst. Naša zemlja uz to ima i tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, kaže za Sputnjik Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.
Stanković ovako komentariše činjenicu da je Srbija među samo tri zemlje kandidata, pored Gruzije i Moldavije, koje nisu podržale skandaloznu odluku Brisela da se Kijevu predaju prihodi o zamrznutoj ruskoj imovini. Kako kaže naš sagovornik, ove tri zemlje, uključujući Srbiju imaju specifične odnose sa Rusijom, svaka na svoj način i zbog toga nisu ni podržale poslednju direktivu Brisela.

Realistična odluka Srbije

„S obzirom da Rusija pokazuje razumevanje za srpske interese u BiH i na Kosovu i Metohiji, to razumevanje je oslonac međunarodne podrške Srbije u pregovorima kako za zaštitu srpskog naroda i državnih interesa na Kosovu i Metohiji, tako i za zaštitu političkog subjektiviteta Srba u BiH. Dakle, Srbija se tu ponaša realistično, Srbija nije ni podržala sankcije pa ne može da podrži ni plenidbu imovine, što iz principijelnih, što iz razloga koji se tiču bilateralnih odnosa. A ove dve države mislim da su to uradile zbog specifičnih diplomatskih i geopolitičkih interesa koje imaju u bilateralnim odnosima sa Rusima.“
Stanković dodaje da je jako teško voditi politiku Srbije u ovom trenutku jer s jedne strane postoji ta priča o evropskom putu kao rukovodećem principu, ali Evropa nam sve više liči na neki horizont koga nema i retoričku frazu koja nema neko praktično značenje:

„Evropska unija ne pokazuje ozbiljne namere da Srbiju primi kao člana. Jako sporo to ide, frustrirajuće sporo, nemamo nikakvu izvesnost da ćemo ikada postati član EU, ta poglavlja i ti tzv. klasteri se ne zatvaraju i to stoji u mestu. Srbija se trudi da balansira između Evrope i Rusije. Ne može da uvede sankcije Rusiji a opet, s druge strane, tamo gde može pomaže Ukrajini u domenu humanitarne pomoći ili zaštite principa teritorijalnog integriteta iz principijelnih razloga.“

Srbija može da očekuje nastavak pritisaka

Istovremeno, Stanković podseća da je Srbija okružena zemljama NATO i EU, ekonomski skoro potpuno zavisi od EU koja je u uslovima u kojima mora da se bori za svoj primat spremna na sve, pošto joj izmiče tlo pod nogama u relacijama sa Rusijom i Kinom.
„EU zato pritiska Srbiju da bi ojačala političko i geopolitičko samopouzdanje. Naravno, sve pod nadzorom SAD koje žele da i dalje ostanu dominion u svetu. I ovo je vreme previranja i ma koliko se Srbija trudila da bude po strani, da ne bude remetilački faktor u regionu, delikatnost naše pozicije nas izlaže različitim pritiscima. Pretpostavljam da će i zbog ovoga biti pritisaka, aktivacije lokalnih nacionalizama i onih snaga koje će napadati predsednika Vučića zbog ovakve odluke da ne podrži oduzimanje ruske imovine i finansijskih sredstava koja su van Rusije, odnosno u Evropi, Americi i drugim zemljama zapadnog sveta.“
Prema saopštenju odlazećeg šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, samo pet od osam zemalja kandidata za članstvo u Evropsku uniju pridružilo se odluci o predaji Kijevu prihoda od zamrznute ruske imovine. Srbija, Gruzija i Moldavija nisu na tom spisku, konstatovao je Borelj. U Briselu smatraju da su države-kandidati za članstvo u EU, prema uslovima za prijem u Uniju, obavezne da podrže sve spoljnopolitičke odluke Brisela, iako nikako ne utiču na njihovo usvajanje.
Pogledajte i:
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Srbija nije podržala EU o dodeli prihoda od zamrznute ruske imovine Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala