Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Uhapšen Beograđanin zbog sumnje na terorističko udruživanje, policija nastavila akcije u Srbiji

© Tanjug / JOVANA KULAŠEVIĆPolicija
Policija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u Beogradu uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje.
„U Beogradu je uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje. Reč je Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad“, saopštio je Dačić.
On je objasnio da se postupak protiv Despotovića i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora.
„On je posle toga nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta. Akcija policije se nastavlja na više lokacija u Srbiji“, izjavio je ministar Dačić.

Igor Despotović osuđivan za podsticanje na izvršenje terorističkih dela

Igor Despotović je u aprilu je osuđen za podsticanje na izvršenje terorističkih dela.
Viši sud mu je izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačno odluku s obzirom da je ovo druga prvostepena presuda. Oglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video-snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam, piše Tanjug.
U optužnici se navodi da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima. Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država“ (DAEŠ*).
On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe „Al Kaida“*.
Takođe, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

U toku predistražni postupak radi utvrđivanja svih elemenata krivičnog dela terorizam

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je večeras da je u toku predistražni postupak u pravcu utvrđivanja svih elemenata krivičnog dela terorizam, a povodom napada u kome je teško telesno povređen policijski službenik M.J, inače pripadnik Žandarmerije MUP RS i u kome je smrtno stradalo jedno mlađe muško NN lice.
"Povodom napada na pripadnika Žandarmerije MUP RS, koji se odigrao danas oko 11,00 časova u Beogradu, na raskrsnici ulica Majora Jagodića i Mladena Stojadinovića, ispred Ambasade Države Izrael, obaveštavamo javnost da je u toku predistražni postupak u pravcu utvrđivanja svih elemenata krivičnog dela terorizam iz člana 391 Krivičnog zakonika, navodi se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.
O navedenom događaju obavešten je dežurni javni tužilac javnog tužilaštva za organizovani kriminal koji je po dobijanju obaveštenja od strane policije, izašao na lice mesta, neposredno izvršio uviđaj lica mesta, te izdao sve potrebne naloge u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja na osnovu koga bi se mogla doneti zakonita odluka, dodaje se, preneo je Tanjug.

Izraelski ministar spoljnih poslova zahvalio Vladi Srbije

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se danas Vladi Srbije na brzom odgovoru na „pokušaj terorističkog čina“ na ambasadu Izraela u Beogradu.
„Želim da zahvalim Vladi Srbije i onima koji su bili uključeni u brzu reakciju, na njihovoj podršci i saradnji povodom pokušaja terorističkog čina na ambasadu Izraela u Beogradu, tokom kojeg je srpskog žandarma povredio terorista. Takođe, povređenom žandarmu želim brz oporavak. Terorizam ne može biri tolerisan“, napisao je Kac na svom nalogu na mreži Iks.
*Teroristička organizacija zabranjena u Rusiji
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2024
SRBIJA
Vučić: Postoji 100 grupa indikativnih na terorizam, žandarm će biti odlikovan čim izađe iz bolnice
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala