- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Treće zemlje da se ne mešaju“: Rusija osuđuje pokušaj vojnog puča u Boliviji

© AP Photo / Juan KaritaStoronnik prezidenta Luisa Arse s flagom Bolivii na ploщadi Murilьo posle neudavšeйsя popыtki gosudarstvennogo perevorota v La-Pase, Boliviя
Storonnik prezidenta Luisa Arse s flagom Bolivii na ploщadi Murilьo posle neudavšeйsя popыtki gosudarstvennogo perevorota v La-Pase, Boliviя - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Moskva odlučno osuđuje pokušaj državnog udara u Boliviji 26. juna i izražava podršku Vladi aktuelnog lidera te zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Izražavamo punu, nepokolebljivu podršku Vladi predsednika Luisa Arsea. Smatramo nedopustivim da situacija izađe iz ustavnih okvira. Upozoravamo na pokušaje destruktivnog spoljnog mešanja u unutrašnje poslove Bolivije i drugih država, što je više puta dovelo do tragičnih posledica za niz zemalja i naroda, između ostalom i u regionu Latinske Amerike“, navodi se u saopštenju.

Moskva je pozvala sve konstruktivne političke snage i strukture Bolivije da se ujedine u interesu konsolidacije bolivijskog društva, osiguravanja stabilnosti i suvereniteta države.
Ruska strana je izrazila solidarnost sa Bolivijom, „pouzdanim, strateškim partnerom“ Moskve.

Kremlj poziva treće zemlje da se ne mešaju

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da su poslednji događaji u Boliviji unutrašnja stvar te zemlje. On je pozvao treće zemlje da se ne mešaju.
„To je unutrašnje pitanje Bolivije. Ovde je veoma važno da naši bolivijski prijatelji sami rešavaju svoje probleme u okviru obezbeđivanja pune ustavne zakonitosti. Veoma je važno da ne bude bilo kakvog mešanja trećih zemalja u događaje u toj zemlji“, poručio je Peskov.
Kako je dodao, ruska strana želi da se što pre uspostavi mir u Boliviji i nada se da će tako i biti.
Bolivian police hold the detained Juan José Zuñiga, former general commander of the Army, in La Paz, Bolivia, Wednesday, June 26, 2024 - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
SVET
Propao državni udar u Boliviji: Uhapšen pobunjenički general /video/
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala