- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Propao državni udar u Boliviji: Uhapšen pobunjenički general /video/

© AP Photo / Juan KaritaBolivian police hold the detained Juan José Zuñiga, former general commander of the Army, in La Paz, Bolivia, Wednesday, June 26, 2024
Bolivian police hold the detained Juan José Zuñiga, former general commander of the Army, in La Paz, Bolivia, Wednesday, June 26, 2024 - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
U Boliviji je došlo do pokušaja državnog udara pod rukovodstvom generala Huana Hosea Sunjige. Nedavno je razrešen dužnosti komandanta bolivijske vojske, a ta odluka mu se nije dopala. General je odbio da podnese ostavku i tražio je „obnovu demokratije“ i oslobađanje političkih zatvorenik.
U sredu su vojnici koji podržavaju Sunjigu sa oklopnom tehnikom zauzeli centralni trg La Paza i blokirali vladine zgrade gde se nalazio predsednik zemlje Luis Arse sa ministrima.
Nakon neuspešnog pokušaja pobunjenika da upadnu u zgradu, Arse se obratio naciji i pozvao građane da se suprotstave državnom udaru i podrže demokratiju.
Predsednik je nakon toga smenio tri glavna vojna komandanta. Hose Vilson Sančez je postavljen za glavnokomandujućeg vojske umesto Zunjige, Herardo Sabala je postao komandant vazduhoplovnih snaga, a Renan Gvardija je imenovan za komandanta mornarice.

Sančez je pozvao Sunjigu da ne „proliva krv bolivijskih vojnika“ i apelovao je na vojnike koji podržavaju pobunu da se vrate u svoje jedinice. Oni su poslušali poziv novog glavnokomandujućeg i napustili trg koji su brzo zauzele pristalice predsednika Arsea.

Bolivijsko tužilaštvo je odmah izdalo nalog za hapšenje Sunjige i on je ubrzo priveden. Lokalna televizija je prikazala kako general napušta zgradu generalštaba Bolivije u pratnji policije.
On je pokušao da objasni novinarima svoju verziju događaja u La Pazu, tvrdeći da mu se predsednik Arse tokom jednog sastanka požalio na njegovu nisku popularnost i zamolio generala da „uradi nešto da se to promeni“.
„Ovo neće biti lak proces“, rekao je bolivijski ministar unutrašnjih poslova Eduardo Del Kastiljo.
Kako je objasnio, general Zunjiga se optužuje za atentat na predsednika i potpredsednika zemlje, kao i za pobunu protiv naroda. Pored Sunjige privedeni su general vazduhoplovstva Marselo Havijer Segara i viceadmiral Huan Arnes Salvador.
Eduardo Del Kastiljo je rekao da je tokom pokušaja puča najmanje devet osoba povređeno od vatrenog oružja koje su koristili pobunjenici.
Nemiri u Boliviji - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
SVET
Bolivijska vojska zauzela trg ispred zgrade vlade
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala