- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: SAD će udvostručiti obuzdavanje Severne Koreje zbog saradnje sa Rusijom

© Sputnik / Yuryi AbramochkinVašington
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da udvostruče napore za obuzdavanje Severne Koreje zbog razvoja njenog partnerstva sa Rusijom, a takođe će pokušati da pooštre sankcije usmerene na trgovinu Moskve i Pjongjanga, izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD za poslove Istočne Azije i Tihog okeana Danijel Kritenbrink.
Prema njegovim rečima, u tekućim uslovima Vašingtonu ne preostaje ništa izuzev da udvostruči svoj potencijal obuzdavanja, nastavi jačanje bilateralne alijanse kako sa Republikom Korejom, tako i sa Japanom, unapređujući tekući trilateralni rad (sa Seulom i Tokijom), uključujući u oblasti bezbednosti.
„Pored toga, treba da nastavimo rad ne samo u trilateralnom formatu, već i sa širom međunarodnom zajednicom, kako bi se pooštrile sankcije koje smo uveli onima koji pomažu trgovinu Rusije i Severne Koreje“, istakao je Kritenbrink u govoru u okviru Odbora za strana pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin boravio je 18. i 19. juna u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Pjongjangu, tokom koje je potpisan novi međudržavni Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje.
Sporazumom se postavljaju obimni zadaci i smernice za produbljivanje rusko-korejskih veza na duži rok. On predviđa, između ostalog, pomoć u slučaju agresije na jednog od potpisnika dokumenta.
Putin je poručio da južnokorejske vlasti nemaju razloga za brigu, jer one, koliko je poznato, ne planiraju agresivna dejstva protiv Severne Koreje.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
RUSIJA
Moskva: Sporazum sa Pjongjangom — upozorenje za one koji probleme rešavaju vojnim putem
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala