- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Sporazum sa Pjongjangom — upozorenje za one koji probleme rešavaju vojnim putem

© Sputnik / Vitaliy BelousovMinistarstvo spoljnih poslova Rusije
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Sporazum između Rusije i Severne Koreje predstavlja upozorenje za zemlje koje planiraju da rešavaju probleme regiona vojnim putem, dokument nije usmeren protiv trećih zemalja, izjavioje zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.
„Taj sporazum je svojevrsno upozorenje za one zemlje koje bi verovatno računale ili planiraju da vojnim putem reše probleme poluostrva i regiona u celini“, rekao je Rudenko u intervjuu za Sputnjik.
On je naglasio da je Ruska Federacija više puta isticala da sporazum nije usmeren ni protiv Južne Koreje, ni protiv trećih zemalja, niti je usmeren na podrivanje ionako teške situacije u regionu severoistočne Azije.
Prema rečima diplomate, glavni izvor napetosti u podregionu je politika SAD, „koje, koristeći tenzije na Korejskom poluostrvu, stalno povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu“.

„Glavni cilj čitave te politike nije samo i ne toliko Severne Koreje, koliko jeobuzdavanje Kine i Rusije. U okviru tog dvostrukog obuzdavanja, Amerikanci koriste trenutne tenzije, koje sami provociraju, za razmeštanje njihovih bazai raketnih sistema na teritoriji saveznika SAD“, dodao je on.

Kako je rekao, Moskva očekuje da će Seul mirno prihvatiti sporazum između Rusije i Severne Koreje i da će prevladati zdrav pristup odnosima sa njom.
Rudenko je takođe konstatovao da su naporima vlada dveju zemalja odnosi Moskve i Seula, uprkos tome što se Južna Koreja pridružila režimu sankcija Zapada, „ipak uspeli da ih održe u pragmatičnom pravcu i da ne skliznu u direktnu konfrontaciju“.
„Očekujemo da ovaj pristup dele i u Seulu“, dodao je ruski diplomata.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin boravio je 18. i 19. juna u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Pjongjangu, tokom koje je potpisan novi međudržavni Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje. Sporazumom se postavljaju obimni zadaci i smernice za produbljivanje rusko-korejskih veza na duži rok. On predviđa, između ostalog, pomoć u slučaju agresije na jednog od potpisnika dokumenta.
Putin je poručio da južnokorejske vlasti nemaju razloga za brigu, jer one, koliko je poznato, ne planiraju agresivna dejstva protiv Severne Koreje.
Pogled na Seul - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
RUSIJA
„Prekinite saradnju“: Seul izrazio protest Rusiji zbog sporazuma sa Severnom Korejom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala