- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Početak nove ere: 70 godina od puštanja u rad prve na svetu nuklearne elektrane

© Sputnik / RIA NovostiReaktor prve na svetu nuklearne elektrane u Obninsku
Reaktor prve na svetu nuklearne elektrane u Obninsku - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Pre tačno 70 godina puštena je u rad prva na svetu nuklearna elektrana. Prva nuklearka razvijena je u Obninsku u Kaluškoj oblasti pod rukovodstvom sovjetskih fizičara Nikolaja Doležalja i Aleksandra Lejpunskog, piše portal „Rusko istorijsko društvo“.

„Svetska energetska industrija je ušla u novu eru. To se dogodilo 27. juna 1954. godine. Čovečanstvo je još daleko od shvatanja važnosti ove nove ere“, prokomentarisao je ranije ruski akademik Anatolij Aleksandrov.

Kada je domaća industrija 1948. godine uspela da pokrene nekoliko industrijskih reaktora i uspostavi obogaćivanje uranijuma za potrebe odbrane, pokrenuti su prvi radovi na praktičnoj primeni atomske energije za proizvodnju električne energije, podseća portpal.
Reaktor nuklearne elektrane korišćen je i za eksperimentalna istraživanja i proizvodnju izotopa za medicinske potrebe.
Prema medijskim navodima, u nuklearki su obučavane posade prvih sovjetskih nuklearnih podmornica, nuklearnog ledolomca „Lenjin“ i zaposleni sovjetskih i stranih nuklearnih elektrana.
U članku se navodi da je iskustvo stečeno tokom rada elektrane kasnije omogućilo početak izgradnje mnogih novih nuklearnih elektrana širom Sovjetskog Saveza.
Puštanje u rad prve nuklearne elektrane na svetu bio je zapažen događaj ne samo u Sovejtskom Savezu, već i u čitavom svetu, piše „Rusko istorijsko društvo“.

U mnogim državama pokrenuti su projekti korišćenja nuklearne energije u mirne svrhe, a samu nuklearku je u prvih 20 godina rada posetilo otprilike 60.000 ljudi.

Nakon što je uspešno radio skoro 48 godina, reaktor nuklearne elektrane je ugašen 29. aprila 2002. godine. Portal navodi da je danas na bazi prve nuklearne elektrane u svetu otvoren resorni memorijalni kompleks.
Nuklearna elektrana u Sverdlovskoj oblasti u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
RUSIJA
IAEA: Rusija je svetski lider u razvoju nuklearne energije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala