- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

IAEA: Rusija je svetski lider u razvoju nuklearne energije

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana u Sverdlovskoj oblasti u Rusiji
Nuklearna elektrana u Sverdlovskoj oblasti u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Rusija je lider u svetu u razvoju nuklearne energije, između ostalog zahvaljujući i naprednim tehnologijama, izjavio je za Sputnjik zamenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mihail Čudakov.
Po njegovim rečima, Rusija napreduje u toj sferi zahvaljujući direktnoj podršci države, pošto takve rezultate ne bi bilo moguće postići samo na račun privatnih kompanija.

„Kao što je poznato, veoma su velika ulaganja u nuklearnu energiju u početnoj fazi. Međutim, to se nakon dvadesetak godina isplati i ostvaruje se profit. Međutim, retke su privatne kompanije ili privatne banke koje će ulagati u takvu izgradnju. Tu je neophodna državna regulativa. Zato je Rusija ispred svih“, rekao je Čudakov na marginama foruma „Atomekspo“ u Sočiju.

Kako je rekao, Rusija u toj oblasti poseduje jednu od najnaprednijih tehnologija.
Pored toga, Rusija je lider i u oblasti izgradnje malih modularnih reaktora, koji su traženi u malim zemljama i izolovanim teritorijama, dodao je Čudakov.
On je kao primer naveo rusku plutajuću nuklearnu elektranu „Akademik Lomonosov“ koja poseduje dva reaktora KLT-40 kao i reaktore „Ritam“ za koje je planirano da budu raspoređeni na Čukotki i isporučivani drugim zemljama.
„Rusija je lider kada je reč o malim modularnim reaktorima, iako se time bave i druge zemlje. IAEA svake dve godine objavljuje podatke o malim reaktorima, a prema poslednjim informacijama postoji svega oko 80 projekata u dvadesetak zemalja. Ali to je samo na papiru. A u stvarnosti ih poseduju samo Rusija i Kina, a na putu je i Argentina sa njenim reaktorom Karem-25“, ocenio je Čudakov.
„Akademik Lomonosov“ je prva u svetu plutajuća nuklearna elektrana koja obuhvata kopnenu infrastrukturu i plutajući energetski blok „Akademik Lomonosov“, koji je opremljen sa dva reaktora tipa KLT-4S snage po 35 megavata.
Energetski blok „Akademik Lomonosov“ projekta 20870, predviđen je za rad u sastavu ploveće nuklearne termo-elektrostanice, koja poseduje dva reaktora koji mogu da obezbede strujom grad od oko 100.000 stanovnika. Blok se može koristiti u područjima krajnjeg severa i Dalekog istoka.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i direktor IAEA Rafael Grosi - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
RUSIJA
Putin: Postoji opasna politizacija nuklearnih aktivnosti u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala