Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasada Belorusije u Beogradu proslavila Dan nezavisnosti /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasada Belorusije u Beogradu proslavila Dan nezavisnosti.
Ambasada Belorusije u Beogradu proslavila Dan nezavisnosti. - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2024
Pratite nas
Povodom proslave beloruskog nacionalnog praznika 3. jula — Dana nezavisnosti Belorusije, ambasada Belorusije u Beogradu priredila je svečani prijem. Ambasador Belorusije u Srbiji Sergej Malinovski je poručio da taj datum predstavlja nacionalni simbol narodnog jedinstva i pobede bratskih naroda u borbi za slobodu.
Nakon intoniranja beloruske i srpske himne, prisutnima se obratio ambasador Malinovski koji je podsetio na značaj koji ovaj praznik ima kako za beloruski tako i za ruski narod.
„Brižljivo čuvamo uspomenu na ovaj podvig. I ove godine kada se u Republici Belorusiji uveliko obeležava 80. godišnjica oslobođenja od nacističkih osvajača posebna pažnja je posvećena temi očuvanja istorijskog sećanja i istine“, rekao je Malinovski.
On je ukazao na sve češće pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata i uklanjanja spomen obeležja podignutih u čast onih koji su živote dali u borbi protiv nacizma.
„I danas, kada se u nekim zemljama koje je sovjetska armija oslobodila od fašizma, uništavaju grobovi naših dedova i pradedova, na beloruskom tlu pretražuju se arhivi i ponovo oživljavaju sudbine svakog ratnika i svake nevine civilne žrtve. Dan nezavisnosti u Republici Belorusiji datum je koji, ne samo da nas vraća na događaje iz Velikog otadžbinskog rata, već nas uči da cenimo i ono što su uradile posleratne generacije“, naglasio je ambasador Malinovski.
Svečanom prijemu, u prostorijama Aero kluba, prisustvovali su: potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, državni sekretari, predstavnici Vojske Srbije, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, članovi diplomatskog kora, kao i veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.
Dan nezavisnosti, koju je Belorusija stekla 1991. godine, slavi se 3. jula, u znak sećanja na oslobođenje Minska, glavnog grada Belorusije, od nacističkog okupatora. 3. jula 1944. godine grad je oslobodila Crvena armija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala