- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Razgovori, da ne bude Kubanske krize

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i SAD u Ženevi
Zastave Rusije i SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Veoma je važno da Rusija i Sjedinjene Države održavaju kontakte, kako bi se izbegli mogući nesporazumi, jer čak i zbog nekih manjih razloga scenario nove kubanske raketne krize mogao bi da se ponovi. Zbog toga su potrebni kontakti. Ako nema kontakata onda se neka vrsta katastrofe ne može izbeći, upozorava ruski ekspert Konstantin Blohin.
Tako je on prokomentarisao vest da su ministri odbrane Rusije i Sjedinjenih Država Andrej Belousov i Lojd Ostin razgovarali telefonom, prvi put za više od godinu dana. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su Ostin i Belousov razmenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine. Prema ovom saopštenju, Belousov je upozorio Ostina na opasnosti od nastavka isporuke američkog oružja Ukrajini, dok je Pentagon je prethodno saopštio da je Lojd tom prilikom istakao da je važno da se održi komunikacija u uslovima tekućeg sukoba u Ukrajini.
„Mislim da je bilo priče o mogućim ‘crvenim linijama’ između Moskve, Vašingtona i Ukrajine. Jasno je da može biti mnoštvo tema za razgovor i moguće da se o tome razgovaralo. Svakako, tema je bila situacija u Ukrajini. Možda se razgovaralo i o ukrajinskom raketiranju plaže na Krimu, a možda i o Severnoj Koreji. Dakle, tema za diskusiju ima mnogo i možemo samo da nagađamo o čemu su pričali, ali mislim da su, pre svega, glavne teme bile Ukrajina i incident oko navodnog obaranja nad Crnim morem američkog drona“, kaže Blohin.
Ruski eksperti ne isključuju ni da su Sjedinjene Države inicirale dijalog između šefa Pentagona i ruskog ministra odbrane, pošto Vašington strahuje od odgovora Moskve na ukrajinski napad na plažu u Sevastopolju, koji je izvršen sa pet američkih taktičkih raketa „atakams“ sa kasetnim bojevim glavama.
Moskva je direktno optužila Vašingon za umešanost u taj teroristički napad, u kome je poginulo četvoro ljudi, uključujući dvoje dece a više od 150 povređeno, i poručila je da će „posledica zbog tog napada biti“, a da će SAD za to odgovarati.
Vrlo je moguće da je američki vojni resor pokušao da skine sa sebe odgovornost za taj napad na Sevastopolj i ubistva civila.
Moskva je upozorila i da su rizici od direktnog oružanog sukoba, uključujući i nuklearnih sila, visoki, dok eksperti ukazuju na to da je sukob u Ukrajini doveo odnose Moskve i Vašingtona na najniži nivo od Kubanske raketne krize, 1962. godine.

Svet ide ka eskalaciji

Blohin navodi da SAD isporukom oružja Kijevu podižu globalne tenzije i vode svet ka eskalaciji. Zemlje NATO-a su od 2022. godine isporučile Ukrajini oružje u vrednosti od 98 milijardi dolara, a Pentagon se nada da će se obim vojne pomoći Kijevu povećati.
Takođe i dozvola američkog predsednika Džozefa Bajdena data Kijevu za korišćenje američkih raketa za napade unutar teritorije Rusije vodi daljoj eskalaciji ratnih dejstava. To može dovesti do ozbiljnih posledica.
„Situacija stalno eskalira i sada ona zapravo zavisi od nas, pošto će oni nastaviti da ‘pumpaju’ Ukrajinu oružjem i očigledno se tu neće zaustaviti. Dakle, suština je u tome kako će mi reagovati i da li smo mi spremni da idemo po toj lestvici eskalacije zajedno sa Vašingtonom. Pošto oni isporučuju oružje, onda ćemo morati da delujemo simetrično“, smatra Blohin.
Što se tiče mogućeg slanja američkih trupa u Ukrajinu, Pentagon tvrdi da Sjedinjene Države to ne planiraju „ni sada, ni u budućnosti“, ali Blohin smatra da se Vašingtonu ne može verovati.
„Mislim da im se ne može verovati, jer ako ne planiraju sada, onda mogu za mesec-dva da promene svoje planove. Bajden je govorio da bi slanje američkih tenkova ‘abrams’ u Ukrajinu označio početak trećeg svetskog rata, ali jasno je da su te tenkove poslali. Sada se razmatra slanje aviona F-16. Stoga je očigledno da Ostinovim rečima ne treba verovati“, ističe Blohin.
Američki ministar odbrane je inicirao razgovor i to je bio prvi takav poziv od marta 2023. godine, kada je na čelu ruskog ministarstva odbrane još bio Sergej Šojgu.
Ruski stručnjaci smatraju da su Sjedinjene Države inicirale ovaj razgovor jer pokušavaju da izbegnu direktan sukob sa Moskvom, pošto su navikle da ratuju tuđim rukama.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
RUSIJA
Lavrov: Ne sumnjamo u umešanost SAD u teroristički napad u Sevastopolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala