- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Meta za Putina“: Velika Britanija uputila Francuskoj molbu u vezi sa Ukrajinom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Kijevskoj oblasti
Ukrajinska vojska u Kijevskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Velika Britanija tokom privatnih razgovora ubeđuje Francusku da ne pogoršava situaciju u Ukrajini u kontekstu izjava o mogućem slanju trupa, izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron u razgovoru sa prankerima Vovanom i Leksusom.
Ruski prankeri su se predstavili Kameronu kao bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko.
Komentarišući reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, Kameron je rekao da „pozdravlja to što su Francuski promenili svoje gledište, ali nije siguran da je to ispravan pristup“.
„Mislim da je problem u tome što, ukoliko se strane trupe uvedu u Ukrajinu, za (predsednika Rusije Vladimira) Putina će se pojaviti nova meta. Tada se pojavljuje pitanje: kako treba reagovati ako se izvede napad na njih? Mnogo mi se dopada francuski entuzijazam, ali nisam siguran da će oni odabrati pravi, konkretan odgovor“, rekao je Kameron.
Kako je dodao, postoji mnogo drugih stvari koje bi Francuska mogla da uradi. Kameron je kao primer naveo isporuke raketa „storm šedou“.
„Ali ne nameravamo da se svađamo sa njima zbog toga. Ne želimo da se prepiremo sa njima. Jednostavno pokušavamo privatno da im kažemo: hajde da razmislimo o tome šta možemo da uradimo što će zaista pomoći Ukrajini, ali neće dovesti do eskalacije“, istakao je britanski ministar.

Ukrajina neće dobiti poziv u NATO

Kameron je tokom razgovora sa prankerima takođe saopštio da Ukrajina neće dobiti poziv u NATO na samitu u julu, jer su SAD protiv toga.
„Mislim da neće biti poziva, jer ga Amerika neće podržati. Ja podržavam članstvo Ukrajine u NATO, uvek sam to činio i siguran sam da će se to desiti, ali ovaj put (na samitu u julu) nećemo uspeti da izdejstvujemo taj poziv. Zato mislim da je važno da ne diskutujemo oko toga", rekao je Kameron.
Kako je dodao, on je ubeđivao Donalda Trampa da dozvoli republikancima da glasa za slanje vojne pomoći Ukrajini. Kameron nije shvatio kakav stav ima Tramp, ali smatra da će on „hteti da podrži pobedničku stranu“.
Britanski ministar je istakao da je London „najrevnosniji saveznik Ukrajine“ i pomoć zemlji neće biti obustavljena ni kada na vlast dođe nova laburistička vlada. Međutim, mnogo toga zavisi od SAD koje nisu dovoljno uključene, kao i Nemačka, zaključio je on.
Prethodno je direktor za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Majkl Karpenter rekao da Ukrajina neće dobiti poziv u NATO na predstojećem samitu Alijanse, ali će za Kijev biti izgrađen „institucionalni most“ ka tom cilju.
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
SVET
Makronov juriš na Rusiju: Ima li kočnice u proratnom vozu /video/
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala