- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Kovačević za Sputnjik: Verujem u Srbiju, nema kalkukacija – na pobedu protiv Danske!

© Tanjug / Nemanja JovanovicAleksandar Mitrović Srbija
Aleksandar Mitrović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Darko Kovačević, legendarni jugoslovenski napadač, poručio je u intervjuu za Sputnjik pred meč odluke Srbije protiv Danske na „Alijanc a areni (21 čas) da veruje u Piksija i Orlove.
Veliki broj utakmica biti ili ne biti tokom prebogate karijere odigrao je bivši napadač Juventusa, Crvene zvezde, Real Sosijedada i brojnih drugih evropskih klubova.
Darko Kovačević koji trenutno obavlja funkciju sportskog direktora Olimpijakosa, smatra da nacija treba da podrži fudbalere Srbije, bez obzira na epilog meča sa Dancima, jer uvek daju sve od sebe kada se bore za dres s nacionalnim grbom.
Kako se priprema i šta je psihoza u svlačionici kada igraš utakmicu koju moraš da dobiješ, s obzirom na tvoje bogato iskustvo?
– To je individualno, tu nema puno tog timskog spremanja. Svaki igrač na svoj način se sprema. Lično, uvek sam razmišljao kako šta o protivniku, ko me čuva. Imao sam uvek tu neku pozitivnu tremu pred utakmicu. Kada nema te treme, onda znam da neće biti dobro. Uvek tu neku pozitivnu tremu sam imao i kad počne utakmica sve to ode. Uvek sam se koncetrisao na utakmicu. Uvek sam razmišljao pre utakmice, nekad čak i slabije spavao, ali psihički sam se spremao, to je jako bitno, kaže za Sputnjik Darko Kovačević.
© Foto : Fudbalski savez SrbijeDarko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Darko Kovačević u ulozi sportskog direktora FSS
Kako komentarišeš to što nijedna ekipa nema golgetera, mnogo strelaca sa po dva gola. Kejn, Lukaku i Filkrug jedine prave devetke?
– Pa dobro, to je sad stvar da li je neko na nekom utakmici postigao het-trik, dao jedan ili dva gola. Toga trenutno nema, ali lako može da se okrene. Rus Salenko je na Mundijalu u Americi 1994. postigao pet golova na jednom meču i bio najbolji strelac. Relativna stvar, Lukakuu su recimo tri gola poništena. Golgetera ima i to vrhunskih i čekamo nešto da se desi. Savo je bio najbolji strelac na EP 2000. godine.
Da li si primetio neku promenu u fudbalu, neku inovaciju u igri, da li je fudbal evoluirao, da se dešavaju neki novi modeli, momenti u igri?
– Možda eto samo ta sudijska nadoknada koja ume da bude predugačka. E sad, da li su sudije dobile neke instrukcije od UEFA ili je nešto drugo u pitanju, to ne znam. Ali, recimo, kada gledamo evropske utakmice, u Turskoj i Portugaliji se produži meč po osam do 10 minuta, a u Španiji recimo tri, Engleskoj pet, imam razlike i ne možeš da ih pohvataš. To je pitanje za sudijsku organizaciju, ne za igrače.
Kako komentarišeš što Srbija na Evropskom prvenstvu ima osam zlatnih Orlića sa Novog Zelanda, i kako smo došli do toga da se prvaci sveta bore za „goli život“ protiv Slovenije i Danske?
– Ne gledam to kao neuspeh, već kao uspeh. Zašto mi nismo dobili Sloveniju? Zato što je to dobra ekipa. Teško je dobiti danas bilo koga. Za mene lično, to je uspeh, to što imamo čak osmoricu Orlića koji su stasali u seniorskoj reprezentaciji. Kako ko igra od njih, to je već drugo. Smena generacija se bliži, pojaviće se i novi klinci kod nas. Posle EP dolazi novi talas, ima to Piksi u glavi. A, ove što si pomenuo, od Rajkovića, preko Veljkovića, Gaćinovića, Maksimovića, to su sve igrači 28-29 godina, tako da pričamo o gotovim igračima i to je uspeh.
I za kraj, da li veruješ u Srbiju protiv Danske?
–Da pitaš svakog igrača reći će ti da veruje! Verujem i ja. Nema kalkulacije, kako i Danci tako i mi. Izlazimo na teren i idemo na pobedu, znamo da sa tri boda idemo dalje. Verujem, zašto ne bih verovao? I zašto ne bi narod verovao u ove momke? Kao bivši sportista verujem, i svaki bivši sportista veruje. Onda nemoj da se takmičiš ako ne veruješ. I kad igraš protiv Real Madrida, veruješ da možeš da ih pobediš. Da veruju i momci, veruju, ja ću umesto njih da ti kažem, a sad narod ako ne veruje... Ne boji se niko od njih, izaći će da dobiju. Daj Bože da Mitar proradi, ma, nije bitno ko da gol, samo da pobedimo i da izađemo iz grupe. I ne treba kritikovati momke, otišli su na EP posle 24 godine, ne treba kritikovati nikoga, Mitar i Tadija svi su mnogo dali, iz poštovanja da govorimo da su pravi momci koji su dali sve za zemlju i reprezentaciju – zaključio je intervju za Sputnjik Darko Kovačević.
Gol u utakmici Hrvatska - Italija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
EURO 2024
Samouništenje Hrvata: Ako ne „ubiješ“ utakmicu – ona će tebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala