- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Samouništenje Hrvata: Ako ne „ubiješ“ utakmicu – ona će tebe

© AP Photo / Petr David JosekGol u utakmici Hrvatska - Italija
Gol u utakmici Hrvatska - Italija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Hrvatske dvaput je uspela da obori neverovatan rekord – radi se o najkasnijem primljenom golu za izjednačenje na Evropskom prvenstvu.
Hrvati su protiv Albanije u drugom kolu turnira primili gol u petom minutu nadoknade za 2:2, a već u narednoj utakmici su podigli lestvicu.
Hrvatska je dozvolila Italiji da pogodak za 1:1 upiše u osmom minutu dodatnog vremena za igru čime je postavila, zasad, apsolutni rekord.
Način na koji se do dogodilo je zaista nesvakidašnji.
U želji da sačuva svojih 1:0, selektor Hrvatske Zlatko Dalić uradio je neverovatne stvari, a njegovi igrači su ih učinili još gorim.
Naime, Dalić je u 90. minutu iz igre izveo napadača Andreja Kramarića i na teren poslao desnog beka Josipa Juranovića, dok je u sastavu ostao Josip Stanišić, primarno centaralni defanzivac, kao i Joško Gvardiol, ali ih selektor u Nemačkoj koristi kao igrače zadužene za pokrivanje bokova.
Juranović je pun energije jurišao ka kaznenom prostoru rivala u dobijenom vremenu, verovatno da pritiskom napravi problem timu koji juri rezultat, ali su takva njegova zaduženja dovela do potpunog kolapsa u poslednjem minutu.
Sa dva desna beka na terenu, ukupno osam igrača u kaznenom prostoru i zadatkom da odbrane poslednji napad, Hrvati su dozvolili najpre centralnom beku Italije da prodre do same ivice šesnaesterca, a potom i da dobaci loptu zahuktalom levom beku.
Videli su ga Hrvati, ali je bilo prekasno. Videli su i šta će uraditi, ali je bilo prekasno da se pomole. Videli su njegov trk i spektakularan pogodak kao kaznu za nemogućnost da utakmicu okončaju ranije i reše u svoju korist na lakši način – jednako kao i protiv Albanije.
Ako ne „ubiješ“ utakmicu, utakmica „ubije“ tebe, još jednom, a već mnogo puta na Evropskom prvenstvu, potvrdilo se ovakvo pravilo – sada su se sa time upoznali i Hrvati, u prethodnom periodu česti miljenici sreće upravo kad su se njihovi rivali upoznavali sa ovakvim scenarijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala