- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kontraefekat pokušaja gušenja ruske ekonomije – Moskva se izborila sa svim sankcijama

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Ruska ekonomija se već izborila sa ograničenjima Evropske unije – Brisel je svojom sankcionom politikom želeo da uguši rusku ekonomiju, ali je postigao suprotan efekat, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško povodom uvođenja 14. paketa antiruskih sankcija EU.
„O novom paketu sankcija mislimo isto što i o prethodnih 13. EU ide putem političke, ekonomske i vojne eskalacije, ne uzimajući u obzir posledice po stanje sopstvene privrede, dobrobit građana i bezbednost. Ruska ekonomija ne samo da će se izboriti sa novi sankcionim paketom, nego se već izborila“, rekao je Gruško.
Kako je rekao, „ako pogledamo tempo ekonomskog razvoja zemalja EU, danas je to otprilike 0,1 odsto, odnosno blizu statističke greške – tempo razvoja ruske ekonomije je 3,6 odsto“.
Smisao sankcija je bio da se uguši ruska ekonomija i naruši jedinstvo društva, a EU je postigla suprotan rezultat, istakao je diplomata.
Evropska unija je usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ograničenja za 116 ruskih fizičkih i pravnih lica. Takođe je uvela sankcije na izvoz robe i tehnologije dvostruke namene protiv 61 firme iz zemalja van EU, uključujući Kazahstan, Kirgistan, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku.
Rusiji su od početka specijalne vojne operacije uvedene sankcije bez presedana u istoriji. Međutim, one nisu uspele da potkopaju ekonomski i finansijski sistem zemlje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala