- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sestre Gobović uoči puta u Rusiju: Predstavićemo našu Srbiju na najbolji način /video/

© Sputnik / Branko MaksimovićMarina i Marija Gobović u studiju Sputnjika
Marina i Marija Gobović u studiju Sputnjika - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Pratite nas
Bliznakinje Marija i Marina Gobović koje su postale sinonim za očuvanje srpske tradicionalne muzike i posvećenost izvornom zvuku nastupiće na prestižnom međunarodnom festivalu tradicionalne muzike „EtnoEtno“ koji se održava 29. i 30. juna u Sankt Peterburgu.
Posvećenost srpskoj muzici sestrama Gobović donela je brojna priznanja, pohvale publike i kritike. Bave se muzikom od pete godine života kada su, kako kažu, roditelji otkrili njihov talenat.
„Često se šalimo da smo prvo naučile note pa tek onda slova. Upisale smo muzičku školu i uporedo sa redovnim obrazovanjem teklo nam je i muzičko obrazovanje. Kasnije smo završile pravni fakultet, ali nam je muzika u srcu i ceo život smo posvećene njoj“, ističu bliznakinje.
Gostujući u emisiji „Orbita kulture“ one su objasnile zašto su se odlučile za pravac etno muzike koju oplemenjuju, modernizuju i ubacuju u brze aranžmane:
„Često su nas pitali kada smo izabrale ovaj pravac - kako to da ste se vi, mlade devojke odučile za izvornu muziku? Zašto se niste priklonile nekim komercijalnijim trendovima? Pa zato što tu muziku osećamo, pevamo je iz srca. I kad se ta emocija prenese na publiku to je ono što je najvažnije i smisao je svega što radimo“.
Marija i Marina su upućene jedna na drugu od samog rođenja, pa dele i ista interesovanja i talenat, ali, kako ističu, karakteri su im potpuno različiti.
„Mnogo je lepo imati sestru bliznakinju. Nikada niste sami, uvek imate sa kim da popričate, da se posavetujete, konsultujete. Od vremena fakulteta i ispita, do koncerata danas, pripremamo se zajedno, dogovaramo. Ipak, karakteri su nam potpuno različiti. Marija voli spore numere, balade. Sa druge strane, ja volim brze ritmove, volim trube, volim i da zaigram. A Marija je potpuno jedan smireni tip. I volimo tu našu različitost, a opet i sličnost. Zato je naš repertoar šarenolik. Važno je što se oko svega na kraju dogovorimo i uvek nađemo zajedničko rešenje“, kaže Marina.
Naše sagovornice, koje iza sebe imaju 20 godina karijere i pet studijskih albuma, objašnjavaju koji su to najveći izazovi sa kojima se suočavaju u očuvanju i promociji etnog zvuka:
„Upravo su to ti moderni aranžmani, jer želimo da donesemo nešto novo, a opet da ostane autentično, staro i da se održi tradicija koja treba da živi. Želimo tu izvornu muziku da približimo i mladima, da je i u 21. veku mladi vole. U prilog tome govori činjenica da nas dve imamo i veliki dečji hor koji postoji već sedam godina. Pre dve godine smo dobile blagoslov patrijarha srpskog da taj hor bude pri Hramu Svetog Save. Rad sa decom nije lak, ali je izuzetno lep. U isto vreme mi moramo i da edukujemo, i da zabavimo decu uzrasta od 4 do 16 godina. Učimo ih i duhovnu i tradicionalnu izvornu muziku, a pevamo opet i pesmice za decu. Obe smo mame i kad nešto iskomponujemo, otpevamo prvo našoj deci da vidimo kako reaguju na neke pesme i po tome tačno znamo šta će drugoj deci da se svidi“.
Sestre Gobović ne kriju uzbuđenje zbog predstojećeg nastupa u Sankt Peterburgu i poručuju da će publici prirediti atmosferu za pamćenje.
„Ovaj nastup za nas je od ogromnog značaja. Već smo imale solistički koncert u Sankt Peterburgu pre nekoliko godina i publika je divno reagovala na našu muziku. Putujemo 28. juna za Rusiju, gde ćemo nastupiti na velikom festivalu. Na toj istoj sceni nastupali su Emir Kusturica i Goran Bregović i mnogi sjajni izvođači i umetnici. Velika nam je čast što ćemo nastupiti pred više od 20.000 ljudi. Stvarno ćemo se potruditi da na najbolji način predstavimo našu Srbiju.“
Ceo intervju pogledajte u nastavku:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala