- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Perina rabona: Deco, gde ste se izgubili?

© AP Photo / Ariel SchalitPredrag Rajković
Predrag Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
Od utakmice sa Slovenijom i onog (ne)srećnog remija, preko jučerašnjeg treninga, na kom su se simbolično smenjivali kiša i sunce, pa te sumorne konferencije, ja nikako da se otmem utisku i objasnim sebi: šta se to, ljudi moji, dogodilo sa našom Srbijom, koja je 2015. godine bila fudbalski prvak sveta...
Daleko je to bilo, čak na Novom Zelandu...
Al', ne tako davno, bar se meni tako čini!?
Brojim i pitam se: osmorica zlatnih Orlića, evo ih sad i u Nemačkoj. Šampioni, deco naša, gde ste?
I dok „gori“ Srbija na „plus 40, mene ovde u Auzburgu obuze neka jeza. Nisu (samo) igrači kolabirali, i mi smo... Jedva smo preživeli prvo poluvreme, pa u drugom ono naše:
Ima nade, nema vere!
Piksi nas ubeđuje patriotskim parolama. Mi smo Srbi nebeski narod, pa nam zato, na zemlji i travi, valjda tako loše ide... Ne može sve, razumem ja, ali daj bar jednom da siđemo s oblaka i ovozemaljskom životu podarimo trenutak fudbalske sreće. Kao 2015, baš sa ovom decom u koju smo, s pravom, bezgranično verovali...
Gde smo pogrešili, nije do njih, do nas je!
Predrag Rajković, Vanja i Sergej Milinković-Savić, Srđan Babić, Mijat Gaćinović, Nemanja Maksimović, Andrija Živković i Luka Jović, svi ti momci poneli su zasluge što se Srbija na Novom Zelandu popela na krov sveta, pre devet godina. Jović, doduše, nije putovao na Mundijalito zbog povrede, oporavka i nekih drugih stvari koje nemaju previše veze sa fudbalom, ali je svakako bio bitan deo te generacije. Sad ispade i najbitniji, eto izvuče nas protiv Slovenaca...
I opet nagađam: šta nam se to desilo? Zašto se Mijat „svađa s loptom“ i priča sam sa sobom, umesto da juri onog kom je loptu „prodao“, dok je njegov klasić, Sergej, laganim korakom, zakasnio čitav metar da spreči Karničnika da postigne gol. Greške, razumem, ali greške odraslih... Kad su bili deca, mi bismo im oprostili. Sad su odrasli ljudi, al' igraju kao deca.
Sve u svoje (ne)vreme. Kod nas je sve naopako!
I zato, dok kucam ove redove u Auzguburgu, gde je „zubato Sunce“ konačno rasteralo oblake i najurilo kišu, i dalje tražim odgovore, koje ne čujem. Optimizam Dragana Stojkovića nije moja uteha. Ako pobedimo Dance, i ispostavi se da je on u pravu - ja ću biti najsrećniji čovek na svetu. Piksi poznaje fudbal bolje od mene, mnogo bolje, i to se uopšte ne dovodi u pitanje. Zato i imam pravo da tražim taj bar logičan odgovor: zašto se prvaci sveta muče sa Slovencima i bore za goli opstanak protiv Danaca. Gde su oni, uopšte bili, kad smo počistili Brazilce u polufinalu i finalu Svetskog prvenstva, pre devet godina?
Ja ne umem da objasnim... Pomozite i meni i njima.
Odgovor tražim, ali nadu ne gubim. Iako poslednja umire, ništa strašno... Neće nam biti ni prvi, ni poslednji put. Osam miliona Srba još veruje u osam prvaka sveta. Kakvi su, takvi su - naši su... Ajde klinci, i za Vas i za nas!
Možete Vi, samo se setite...
Ngolo Kante - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
EURO 2024
„Zlatni brk“ ide kod neprimetnog Francuza – „Uvek je tamo gde je opasno“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala