- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Sergej je i dalje u „brazilskoj školi“

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaSergej Milinković Savić
Sergej Milinković Savić - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Šokiran je bio selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković kada je na Mundijalu u Kataru dobio podatak da su njegovi izabranici pretrčali više od Brazila i glatko izgubili uprkos takvom performansu. Uludo trčanje je nešto čime se u prvoj utakmici istakao Sergej Milinković-Savić.
Godinama unazad Srbija čeka da vidi tu Sergejevu magiju o kojoj se raspreda takođe godinama i koja je procenjivana na stotinu miliona evra. Jeste, savršeno je bocnuo loptu protiv Norvežana na gostujućem terenu već u davnoj eri selektorovanja Ljubiše Tumbakovića, ali da li je to dovoljno?
Nije, odgovor je jasan. Nije dovoljno ni najviše trčati, jasno je i to posle plesa Brazilaca koji nismo uspeli da sprečimo uprkos velikoj agilnosti.
Nismo uspeli da zaustavimo ni Engleze na startu Evropskog prvenstva, selektor Dragan Stojković je žrtvovao kapitena Dušana Tadića, ostavio ga na klupi da bi dao šansu mlađim asovima, Sergeju i Dušanu Vlahoviću. I pogrešio je.
Igra dvojice momaka bila je daleko ispod nivoa neophodnog za reprezentativni uspeh, previše su gledali u sebe i svoje aktivnosti, a čini se da je popularni SMS prednjačio u tome.
U nebrojano puta je inicirao potpuno bizarne kontakte sa saigračima u kojima im je gotovo oduzimao i otimao lopte, sprečavao ih da krenu gde su pošli i da probaju da stvore neku akciju.
I u tom grmu leži zec Sergejevih rekordnih 13,9 pretrčanih kilometara u prvom kolu Evropskog prvenstva – niko od fudbalera ostalih ekipa mu nije ni blizu.
Ali, čemu sve to kada nema rezultata? Tog famoznog završnog pasa, lucidnog dodavanja koji će iznenaditi sve na terenu i tribinama i ispred malih ekrana?
Trka radi trke, da se kaže da se nešto radi i da se u nečemu učestvuje, na nekakav način, nije dovoljna, Sergej više nije toliko mlad i krajnje bi vreme bilo da se pojavi u dresu Srbije kao čovek spreman da opravda svoj nadimak iz Italije gde ga je javnost, u igri reči, nazvala vodnikom ekipe.
Ne samo da Sergej nije vodio ekipu, već ju je gurao unazad, iznova i iznova pokušavajući da u svom ležernom ritmu napravi promenu, ali to jednostavno tako nije moguće.
Nova šansa za Sergeja biće duel sa Slovenijom, ali ne bi bilo neočekivano da selektor odluči da ga malo ohladi i smesti na klupu za početak utakmice, čisto da se zna da nezamenljivi ne postoje i da se za svaki trenutak na terenu treba boriti, a potom ga i bezrezervno poštovati.
Augzburg - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
EURO 2024
Perina rabona: Orlovi rano odleteli!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala