- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Kakve su šanse Orlova da prođu dalje? Tražiće se pobeda protiv Danske

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINADragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Srbija je dala gol u 95. minutu protiv Slovenije i tako je zadržala realne šanse da se plasira u narednu rundu Evropskog prvenstva. Ali, kolike su tačno šanse?
Pre svega treba reći da Srbija može da prođe dalje kao drugoplasirani tim u grupi ili ako bude među četiri najbolje trećeplasirane ekipe od ukupno šest grupa.

Eventualnom pobedom nad Danskom Srbija bi stigla do ukupno četiri boda i samim tim praktično obezbedila da se nađe među najboljim (4/6) trećeplasiranim ekipama.

Pobeda Srbije nad Danskom u poslednjem kolu, uz pobedu Engleske ili remi protiv Slovenije, doneli bi Orlovima drugu poziciju i prolazak u osminu-finala pa bi i na taj način Orlovi prošli u osminu finala.
Dakle, Srbija mora na pobedu protiv Danaca.
U slučaju remija protiv Danske, Danci bi došli na tri boda, Englezi su već ispred, imaju četiri i pred duel sa Slovencima, pa bi Srbija u slučaju remija bila na dva i ne bi mogla do druge pozicije u grupi.
Ako Srbija bude odigrala nerešeno sa Dancima, onda će morati da se nada da će Slovenija izgubiti sa više od jednog gola razlike od Engleske, kako bi bila ispred njih na tabeli. Ali onda sledi viša matematika, jer će morati da računa da barem još dve selekcije koje će završiti na trećem mestu imaju dva ili manje bodova uz goru gol-razliku od Orlova. Ne deluje previše realno.
Trenutno je Engleska prva sa četiri boda i time je praktično osigurala prolaz, ne i prvo mesto, Danska i Slovenija imaju po dva, dok je Srbija na začelju sa bodom.
Inače, ukoliko timovi budu izjednačeni, prvo se gleda međusobni skor, potom gol-razlika, a onda i broj postignutih golova.
Ukoliko Srbija bude izgubila od Danske, ostaće na poslednjem mestu i izgubiće sve nade za plasman dalje.
Standings provided by Sofascore
Luka Jović - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
EURO 2024
Jović nas sačuvao „u životu“ – gol u 95. minutu za spas Orlova!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala