- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusko-korejski strateški sporazum predviđa pružanje vojne pomoći i koordinisanje dejstava

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un
Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Novi sporazum između Moskve i Pjongjanga predviđa hitnu komunikaciju i koordinaciju dejstava za međusobnu pomoć u slučaju neposredne pretnje oružane agresije, kao i obavezu da se odmah pruži vojna i druga pomoć u slučaju oružanog napada na jednu od zemalja, piše u Sporazumu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje.
U sporazumu, koji je objavila severnokorejska novinska agencija KCNA, naglašava se da Rusija i Severna Koreja međusobno sarađuju kako bi osigurale „trajni regionalni i međunarodni mir i bezbednost“.
Treći član dokumenta ukazuje da će u slučaju „neposredne pretnje“ oružane agresije na jednu od zemalja, druga strana „na zahtev“ odmah koristiti bilateralne kanale veze za konsultacije kako bi se koordinisali stavovi i dogovorile eventualne „praktične mere“ međusobne pomoći za pomoć u „eliminisanju novonastale pretnje“.
„Ako se na jednu od strana izvede oružani napad bilo koje države ili više država i na taj način se nađe u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima u skladu sa članom 51. Povelje UN i u skladu sa zakonodavstvom Severne Koreje i Ruske Federacije“, navodi se u četvrtom članu sporazuma.
U petoj tački sporazuma da ističe se da svaka od strana obavezuje da neće sklapati sporazume sa trećim državama usmerene protiv suvereniteta, bezbednosti, teritorijalnog integriteta, prava na slobodan izbor i razvoj političkih, društvenih, ekonomskih i kulturnih sistema i drugih ključnih interesa druge strane, kao i da ne učestvuje u takvim dejstvima.
Sporazum takođe uključuje zabranu korišćenja teritorije Rusije ili Severne Koreje od strane trećih država ako je njihov cilj narušavanje suvereniteta, bezbednosti ili teritorijalnog integriteta druge strane.
U članovima 6 i 7, Ruska Federacija i Severna Koreja su se takođe složile da podržavaju i sarađuju u vođenju „miroljubive politike“ koja ima za cilj zaštitu državnog suvereniteta, osiguravanje bezbednosti i stabilnosti, razvoja, radi uspostavljanja pravičnog „multipolarnog novog svetskog poretka“.
Osim toga, dve zemlje se obavezuju da će se konsultovati i sarađivati u okviru međunarodnih organizacija, uključujući UN, radi održavanja međunarodnog mira.
Pomenuti član 51 Povelje UN predviđa pravo država na individualnu ili kolektivnu samoodbranu u slučaju oružanog napada.
SSSR i Severna Koreja potpisali su 1961. Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, koji je predviđao vojnu podršku Pjongjangu u slučaju sukoba sa trećim zemljama. Ali nakon raspada SSSR-a, sporazum je faktički izgubio svoj značaj. Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji od 9. februara 2000. nije sadržao odredbu o vojnoj pomoći.
Vladimir Putin i Kim Džong Un u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
RUSIJA
Ko napadne Rusiju, kao da je napao Severnu Koreju - i obrnuto: Šta su potpisali Putin i Kim
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala