- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko napadne Rusiju, kao da je napao Severnu Koreju - i obrnuto: Šta su potpisali Putin i Kim

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Kim Džong Un u Pjongjangu
Vladimir Putin i Kim Džong Un u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su potpisale Rusija i Severna Koreja podrazumeva pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na kraju sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu.
„Potpisani danas sveobuhvatni sporazum o partnerstvu takođe predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od potpisnika sporazuma“, rekao je Putin.
U tom kontekstu, ruski lider je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i tehnike za udare na rusku teritoriju.
„Ovo nije samo izjava, to se već dešava i sve je to grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, naglasio je Putin.
Pitanja bezbednosti i međunarodna tematika imali su značajno mesto u razgovorima sa Kim Džong Unom, dodao je ruski predsednik.
„Naše zemlje dosledno se bore za ideju formiranja pravednijeg i demokratskijeg multipolarnog svetskog poretka. On mora da se zasniva na međunarodnom pravu i kulturno-civilizacijskoj raznolikosti“, rekao je ruski lider.
Prema Putinovim rečima, Rusija i Severna Koreja vode nezavisnu spoljnu politiku i ne prihvataju diktat spolja.
Predsednik Severne Koreje, sa svoje strane, izjavio je da potpisani Sporazum ima miroljubiv i odbrambeni karakter. On je rekao da će Sporazum ubrzati formiranje novog multipolarnog sveta.
Kim Džong Un je nazvao Rusiju „najiskrenijim prijateljem i saveznikom“, a Vladimira Putina „najdražim prijateljem korejskog naroda“.
Putin i Kim Džong Un u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
RUSIJA
Putinova poseta Severnoj Koreji završena; Potpisan dokument o strateškom partnerstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala