- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Južna Koreja osudila potencijalnu vojnu saradnju Moskve i Pjongjanga

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZastava Južne Koreje u Seulu
Zastava Južne Koreje u Seulu - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Potencijalna vojna i tehnička saradnja Ruske Federacije i Severne Koreje predstavlja direktno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje.
MIP navodi da je vlada Južne Koreje „pomno pratila“ posetu ruskog lidera Vladimira Putina Severnoj Koreji i sva dešavanja koja su se odvijala.

„Izražavamo žaljenje zbog činjenice da su, uprkos upozorenjima koja je međunarodna zajednica iznela više puta, kao i Južna Koreja, Rusija i Demokratska Narodna Republika Koreja potpisale Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i otvoreno pomenule vojnu i tehničku saradnju koja predstavlja direktno kršenje rezolucija SB UN“, poručio je portparol MIP-a Južne Koreje Lim Su Sok.

Prema njegovim rečima, Seul će zajedno sa partnerima i prijateljskim zemljama raditi „strogom i odlučnom odgovoru na sve aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost Južne Koreje ili podrivaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu“.
„Vlada sprovodi sveobuhvatnu analizu i procenu rezultata Putinove posete Severnoj Koreji. Nakon detaljne analize i procene preduzećemo potrebne mere“, istakao je portparol.
On je dodao da je stav Seula biti objavljen nakon analize celog teksta Sporazuma.
Ruski predsednik Vladimir Putin boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Pjongjangu, tokom koje je potpisan novi međudržavni Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje. Sporazumom se postavljaju obimni zadaci i smernice za produbljivanje rusko-korejskih veza na duži rok. On predviđa, između ostalog, pomoć u slučaju agresije na jednog od potpisnika dokumenta.
Vladimir Putin i Kim Džong Un - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
RUSIJA
„Pažljivo pročitajte!“: Lavrov naveo ko bi mogao biti protiv sporazuma Moskve i Pjongjanga
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala