- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručila Americi: Povucite nuklearno oružje iz Evrope – to je najozbiljniji problem kontinenta

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Moskva zahteva od Vašingtona da povuče iz Evrope sve američko nuklearno naoružanje i da eliminiše infrastrukturu za njegovo raspoređivanje, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Bez obzira na borbenu gotovost oružja u sklopu zajedničkih nuklearnih misija NATO, ova krajnje destabilišuća praksa sama po sebi ostaje najozbiljniji problem koji se tiče bezbednosti kontinenta“, ocenila je diplomata.
Ona je naglasila sa su zahtevi Rusije u vezi sa tim nepromenjeni i da uključuju povlačenje iz Evrope kompletnog američkog nuklearnog naoružanja, kao i eliminisanje postojeće infrastrukture za njegovo razmeštanje.
Zaharova je još upozorila da će na sve potencijalne pretnje Dalekom istoku Rusije, uključujući raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa u Japanu, ruska strana adekvatno odgovoriti.
Ona je objasnila da su planovi japanskih vlasti o „podrivanju“ nenuklearnog statusa, kao i održavanje vežbi sa strateškim bombarderima i izgledi za razmeštanje u Japanu američkih raketa srednjeg dometa zabrinjavajući.
Ranije je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu izdanju „Fakt“ izjavio da su poljske vlasti spremne da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje.
Program „Nuclear Sharing“ omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju. SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
RUSIJA
Rusija o opciji nuklearnog oružja SAD u Poljskoj: Opasna igra sa nepredvidivim posledicama
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala