- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o opciji nuklearnog oružja SAD u Poljskoj: Opasna igra sa nepredvidivim posledicama

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2024
Pratite nas
To što Poljska razmatra raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji je opasna igra, posledice mogu biti nepredvidive, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Situacija je veoma zabrinjavajuća. Ovo su provokativne diskusije i pokušaj dalje eskalacije napetosti. Na evroatlantskom prostoru je i tako prisutna najteža kriza, koju su isprovocirali Vašington i zemlje NATO“, rekao je Rjabkov na konferenciji za novinare u pres-centru „Rosija sevodnja“.

Prema njegovim rečima, ako Varšava krene putem dalje eskalacije, a upravo tako se mogu posmatrati ovakve ideje i ove dosadašnje verbalne igre sa nuklearnim oružjem, doći će do daljeg kruga napetosti.
„Ova igra je, generalno, veoma opasna, a njene posledice mogu biti teško predvidive“, zaključio je Rjabkov.
On je komentarisao stav Rusije o saopštenju poljskog lidera Andžeja Dude o spremnosti za raspoređivanje nuklearnog oružja SAD na poljskoj teritoriji.
Ranije je Duda u intervjuu izdanju „Fakt“ izjavio da su poljske vlasti spremne da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje. Tusk je na to uzvratio da bi želeo da se sastane sa Dudom i sazna šta ga je podstaklo na takvu izjavu.
Poljski lider je zatim predložio premijeru da na ovu temu porazgovaraju 1. maja.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući saopštenje Poljske o spremnosti da razmesti nuklearno oružje na svojoj teritoriji, istakavši da će pri realizaciji planova biti preduzeti koraci za obezbeđenje Rusije.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je na brifingu ovim povodom da će potencijalni objekti sa američkim nuklearnim oružjem u Poljskoj momentalno biti uključeni na spisak legitimnih meta za uništenje u slučaju direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO.
Program „Nuclear Sharing“ omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju. SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala