Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Paralelni svet Miroslava Lajčaka - kao da ne zna da su svi dogovori iz dijaloga bačeni u vodu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Kad slušate Miroslava Lajčaka čini se da smo u nekom paralelnim svetu jer u izjavama njega, Žozepa Borelja ali i niza evropskih birokrata vidi se da nemaju realnu predstavu o problemima Srba na Kosovu i Metohiji ili ne žele da je imaju, jer su odluke donete za vreme njihovih mandata bačene u vodu, kaže istoričar Luka Jovanović.
Uprkos tome što je dijalog Beograda i Prištine odavno upitan zbog toga što EU kao posrednik Prištini toleriše bukvalno sve, evropski posrednik Miroslav Lajčak je zbog nečeg - optimista.

Paralelni svet – kao da miri Katalonce i Špance

Problem je što je malo pobrkao stvari, pa daje čudne odgovore: na pitanje hoće li biti ZSO formirana kaže da je to stvar kosovske vlade, a za otvaranje mosta na Ibru koji deli Kosovsku Mitrovicu na severnu i južnu, odnosno albansku i srpsku smatra da neće izazvati eskalaciju(?!).
Na sve to ničim izazvan priča o ubrzanju implementacije sporazuma i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Objašnjavajući Lajčakove paradoksalne izjave, profesor na prištinskom univerzitetu, istoričar i politički komentator Luka Jovanović kaže da ni Lajčak ni oni koji su ga postavili nemaju predstavu o suštini problema na KiM, a smatra da ih i ne zanimaju.
"Oni se ponašaju kao da mire Katalonce i Špance, a ne Srbe i Albance! Tako da, sve kad se sagleda uzimajući u obzir i njihove takozvane „pritiske“ na Prištinu i stalna pominjanja da je EU Prištini dala nekakav rok za nešto, te da su im kao uveli sankcije… Zapravo se vidi jasno da su oni na strani Prištine, a da su ove opomene Prištini bile za našu javnost kako bismo mi mislili da je EU, je li, na strani „pravde““, kaže Jovanović.

EU ne želi da rešava kosovsko pitanje nego da ga održava u životu

Interesi EU, dodaje on, nisu da reše ovaj gorući problem, već da ga održavaju u životu- a da se rešava kako ona želi, i kad i kako hoće.
„Ono što smo mi konkretno imali da vidimo u izjavama i Lajčaka i Borelja i niza tih evropskih birokrata koji su na početku svojih karijera mislili da su bogom dani, jeste da su se pokazali kao privremeni donosioci nekih odluka, jer je svaki sporazum koji je donet u vreme mandata njihovih poslodavaca bačen je u vodu, a naši ustupci dati po istim sporazumima, smatrani ništavnim“, kaže Jovanović.
Naš sagovornik dodaje da, bio to Lajčak sa svojim porukama iz „paralelnog sveta“ ili neko umesto njega, sutra će uvek iz EU nešto Srbiji spočitavati i od nje nešto tražiti.
„Zapravo je osnova igre i kod Albanaca, i kod EU da se sa svakim novim "administrativnim radnikom" iz Brisela samo dođe u situaciju da se traže nove ustupci od Srbije i vrše novi pritisci na nas,“ zaključuje Jovanović.
Lajčak je inače u utorak boravio u poseti Prištini nakon čega boravi u Beogradu gde se sastaje s predsednikom Aleksandrom Vučićem.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
SRBIJA
Lajčak: Uveren sam da će na kraju ZSO biti uspostavljena
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
SRBIJA
Lajčak sa O'Brajanom o razvoju situacije na Zapadnom Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala