- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zabeleženo više od 300 informacionih napada na rusku vakcinu „Sputnjik“

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmpule i kutija vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule i kutija vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije poziva na stvaranje pouzdanih mehanizama za suzbijanje informacionih napada neprijateljskih država, uključujući i u oblasti zdravlja, saopštio je fond u odgovoru na saopštenje agencije Rojters da je Pentagon vodio tajnu kampanju protiv kineske vakcine protiv virusa korona kako bi podrivao poziciju Kine tokom pandemije.
„Ruski fond je zabeležio ciljanu, koordinisanu kampanju protiv vakcinacije u Rusiji, uključujući i preko različitih kanala dezinformacija, među kojima su lažni nalozi, anonimni izvori i angažovani stručnjaci. Ovi pokušaji bili su direktno usmereni protiv stanovništva naše zemlje, jer su predstavljali poziv na odbijanje vakcinacije, a ocrnjivanjem vakcine ‘Sputnjik’ otežavali su njenu promociju na inostrana tržišta, uskraćujući na taj način pristup vakcini zemljama kojima je potrebna i njihovim građanima“, ističe se u saopštenju.
Prema podacima fonda, informacioni napadi na međunarodnim tržištima uključivali su lažne tvrdnje britanskog Centra za sajber-bezbednost da su hakeri povezani sa Rusijom pokušali da ukradu podatke iz SAD, Velike Britanije i Kanade o razvoju vakcine protiv virusa korona. Osim toga, Ministarstvo zdravlja SAD otvoreno je u svom izveštaju napisalo kako je ubeđivao Brazil da ne koristi vakcinu „Sputnjik“.
„Od početka registracije vakcine ‘Sputnjik Ve’, primetili smo ciljanu kampanju za podrivanje poverenja u dostignuća ruskih naučnika – ukupno smo zabeležili više od 300 informacionih napada na vakcine porodice ‘Sputnjik’“, rekao je direktor fonda Kiril Dmitrijev.
Fond je pokrenuo više od 50 istraživanja i naučnih publikacija o porodici vakcina „Sputnjik“.
„Ruski fond za direktne investicije poziva na stvaranje pouzdanih mehanizama za suzbijanje informacionih napada neprijateljskih država, uključujući i u zdravstvenom sektoru“, zaključio je Dmitrijev.
Rojters je 14. juna prvi put potvrdio informacioni napad američkog Ministarstva odbrane na vakcine iz Rusije i Kine tokom pandemije virusa korona, objavivši materijal o tajnoj kampanji koju je sprovelo američko Ministarstvo odbrane za diskreditovanje vakcinacije u brojnim zemljama. Kako navodi agencija, stručnjaci Pentagona su preko stotina lažnih naloga na društvenim mrežama širili lažne informacije o neameričkim vakcinama, pokušavajući da ih diskredituju i ocrne.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala