- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

MIP Švajcarske otkrio gde bi mogla da se održi druga mirovna konferencija

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaFederalni dvorac (Parlament) u Bernu
Federalni dvorac (Parlament) u Bernu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Sledeća konferencija o Ukrajini neće se održati u Evropi, Rusija treba da bude uključena u nju na neki način, izjavio je šef departmana za međunarodnu bezbednost Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske i rukovodilac švajcarske delegacije na konferenciji u Birgenštoku Gabrijel Luhinger.
Prema njegovom mišljenju, moguće mesto održavanja sledeće konferencije je Saudijska Arabija.
„Zainteresovane strane treba same da preduzmu korake za sledeću konferenciju po pitanju ukrajinskog sukoba. Sada to nije u rukama Švajcarske. Od ovog momenta, Švajcarska će na zahtev ključnih država delovati iza kulisa“, navodi se u saopštenju agencije.
Prema procenama agencije, Luhinger je posebno razočaran odbijanjem Kine da učestvuje na konferenciji u Švajcarskoj. Prema rečima rukovodioca švajcarske delegacije, pre samita, on se lično sreo sa specijalnim predstavnicima Kine za Ukrajinu i Rusiju, a Peking je signalizirao jaku zainteresovanost u mirovnom procesu.
„Neophodno je da se nastavi dijalog sa Kinom“, smatra Luhinger.
Pored toga, Rusija bi trebalo da bude uključena u nekoj formi, prenosi agencija, pozivajući se na reči šefa švajcarske delegacije.
U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.
Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
RUSIJA
Putinov mirovni predlog zasenio švajcarski samit
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala