- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako teleskop u Bajkalskom jezeru pomaže da se pronikne u tajne univerzuma

CC BY 3.0 / Rybaka / Cape RytyRt Misi na jezeru Bajkal
Rt Misi na jezeru Bajkal - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
Pratite nas
U intervjuu za naučni portal „Naučna Rusija“, dopisni član Ruske akademije nauka Grigorij Domogacki govorio je o istoriji Bajkal-GVD, koji se sastoji od mnogih detektora podvodnog teleskopa koji se nalazi u vodama najvećeg slatkovodnog jezera sveta - Bajkala.
Na projektu radi Institut za nuklearna istraživanja Ruske akademije nauka, čiji cilj je proučavanje astrofizičkih neutrina.
Šta je neutrino?
Astrofizički neutrini su veoma male i gotovo nevidljive čestice koje dolaze iz svemira. Nastaju tokom eksplozija zvezda, u crnim rupama i drugim snažnim događajima u svemiru. Neutrini praktično ne stupaju u interakciju sa materijom, tako da mogu da prođu kroz zvezde, planete, pa čak i kroz ljudsko telo bez ostavljanja traga. Naučnici proučavaju ove čestice da bi bolje razumeli šta se dešava u dubokom svemiru i kako funkcionišu najenergetičniji procesi u Univerzumu.
Kada neutrino stupi u interakciju sa vodom u jezeru, izaziva bljesak svetlosti koji detektori teleskopa hvataju. Ovi detektori se nalaze na različitim dubinama i nivoima kako bi uhvatili što je moguće više ovih bliceva.
Analiza ovih bliceva omogućava naučnicima da odrede pravac i energiju neutrina.
Projekat podvodnog teleskopa, započet 1980. godine, suočio se sa mnogim organizacionim poteškoćama, uključujući nedostatak neophodne opreme u zemlji. Pod rukovodstvom Grigorija Domogatskog, projekat je prevazišao mnoge prepreke i pušten je u rad u martu 2021. godine.
Naučnici koji rade sa Bajkal-GVD aktivno sarađuju sa međunarodnim projektom Ajs Kube koji se nalazi na Antarktiku.
„Neutrini rade, oni su izuzetno važni. A naš zadatak je da saznamo što je više moguće o njima kako bismo razumeli naš svet i naučili da živimo u njemu bolje nego što živimo sada“, odgovara Domogacki.
Genetski test otkriva prirodu bolesti i omogućava preventivno lečenje... - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ruski stručnjaci postigli značajan uspeh u dijagnostici naslednih bolesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala