Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Balkanski koridor: Zašto je za NATO važno takozvano Kosovo i luke u Albaniji

© AP Photo / Visar KryeziuAlbanci mašu albanskim i NATO zastavama
Albanci mašu albanskim i NATO zastavama  - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
Pratite nas
Ideja da se iskoristi takozvani „balkanski koridor“ u čijoj srži je Albanija i Kosovo kao put koji bi imao značajnu ulogu u eventualnom ratu sa Rusijom nije nova a NATO pakt čini sve da pre svega osposobi, i u naoružanju i u ljudstvu, posebno ove dve teritorije za tu njihovu misiju, ocenjuje pukovnik Ljubinko Đurković.
NATO priprema više kopnenih koridora za slanje američkih trupa na prve linije fronta u slučaju velikog evropskog rata sa Rusijom, a u tom slučaju iskrcavali bi se u pet luka od kojih je jedna na Balkanu, objavio je nedavno londonski „Telegraf“.
Prištinska „Koha“ pak tvrdi da se i od Kosova zahteva da bude spremno da se pridruži Zapadu na antiruskom frontu.

Ideja na kojoj se radi desetak godina

Šta to može da ponudi Alijansi samoproglašeno Kosovo i zašto joj je važan balkanski koridor?
Ljubomir Đurković, pukovnik u penziji i komandant odbrane na Košarama tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, nije iznenađen ovim planom jer, kako kaže, već godinama govori da će balkanske zemlje biti upotrebljene kao pomoćni pravac napada od strane Zapada za konačni obračun sa Rusijom.
„Balkanske zemlje će davati koridore za transport logističke opreme, naoružanja i vojnika kao i mobilizaciju do 150.000 ljudi sa balkanskog prostora - iz Crne Gore, BiH, Grčke, Albanije, takozvanog Kosova i Bugarska,“ smatra Đurković.
Naš sagovornik objašnjava da bi takozvani balkanski koridor polazio iz Albanije, iz luke Drač, gde su Amerikanci uspostavili i još uvek dograđuju pomorsku bazu.
„Normalno, kopnena veza je napravljena putem Priština- Drač tako da to olakšava transport trupa i opreme koje bi se upotrebile eventualno za konačno suprotstavljanje, odnosno, za napad na Rusiju. Drugi pravac koji je moguć i za koji se bojim da će biti ostvarljiv jeste pomorska baza luka Bar koja bi se nadovezala na autoput koji ide ka Beogradu,“ ističe Đurković.
Naš sagovornik upozorava da ovakve najave nisu nimalo za potcenjivanje i da treba biti veoma obazriv jer Amerika, odnosno, NATO pakt već desetak godina kreira plan da istinski krene na Rusiju.

NATO računa na Albaniju i Kosovo

„Namera NATO pakta je jasna – onesposobljavanje Rusije kao velesile i pohod na njene energente kojih posebno ima u sibirskom basenu,“ ocena je Đurkovića.
Prema njegovim rečima, sve što se poslednjih nekoliko godina dešava i u Albaniji i na Kosovu i Metohiji uz učešće NATO pakta se radi u svrhu ostvarenja ovog plana.

„To je prepoznatljiv razlog jer se sve priprema po taktu NATO pakta, kako u brojčanom smislu tako i u kadrovskom osposobljavanju i obuci koja se obavlja uglavnom u Turskoj i Hrvatskoj kao i kroz dovođenje instruktora koji u celini obučavaju kosovske snage, snabdevaju ih opremom i naoružanjem. Pojačavaju i svoje kontingente. Reč je faktički o NATO snagama koje su i u okviru Kfora“, kaže on.

Đurković takođe ističe da se slične ako ne i ozbiljnije pripreme obavljaju u Albaniji gde su do sada dve baze već uveliko obnovljene: jedna u luci Drač i druga, vazduhoplovna baza Kučova koju je Albanija stavila takođe u službu NATO.
NATO vazduhoplovna baza Kočova zvanično je otvorena u martu ove godine, a kako je tada rečeno, baza služi Alijansi za operativne i taktičke namene. Rekonstrukcija te baze počela je u januaru 2022.godine.
Zastava Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2024
REGION
Vazduhoplovna baza u Albaniji stavljena u službu NATO-a
NATO baza - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
REGION
„Albanija nije slučajno izabrana“: Otvorena NATO vazduholovna baza Kučova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala