- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Srbija bi dala blago da ga danas ima – poslednji desni bek za Sputnjik: „Piksi ne sme da se kocka“

© AFP 2023 / GERARD MALIEIvan Dudić (desno)
Ivan Dudić (desno) - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2024
Pratite nas
Ivan Dudić bio je poslednji klasični desni bek Jugoslavije na našem prethodnom Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji 2000. godine. U intervjuu za Sputnjik pričao je mogućnostima Piksijevog tima, kao i činjenici da bi bilo opasno kockanje zaigrati sa trojicom pozadi na premijeri protiv Engleza.
Rak-rana Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, Srbije, Crvene zvezde i Partizana su desni bekovi. Deficitarna pozicija, nešto što ne umemo da proizvedemo, za razliku od veznih fudbalera ili napadača.
Idealan sagovornik na tu temu bio je Ivan Dudić, koji je 2000. godine kao zamena za suspendovanog Zorana Batu Mirkovića (crveni karton protiv Hrvatske u Zagrebu) dobio četiri utakmice kazne, pa je tadašnji bek Crvene zvezde uskočio i vodio je žestoke bitke sa rivalima.
Sada, 24 godine kasnije Srbija će kao samostalna država prvi put nastupiti na Evropskom prvenstvu, a Dudić je analizirao naš nacionalni tim, pričao je o nedostatku desnog beka, ambicijama Srbije u borbi sa Englezima, Dancima i Slovencima.
– Kada je deficit desnog beka u pitanju, sve to počinje od mlađih selekcija. Verujem da možemo da napravimo desne bekove. Evo recimo, sad imamo Kostu Nedeljkovića, tu je i Mimović, kog recimo Terzić hvali još više. Vreme će pokazati, kakav je Mimović, ali mislim da njihove fizičke predispozicije mogu da odgovore najvišim zahtevima.
Zbog čega smo u deficitu sa desnim bekovima, imamo i vezne i napadače, ne kuburimo ni sa krilima, ali bekova „nema na mapi“, u Nemačku smu otputovali samo sa jednim i to levim – Filipom Mladenovićem?
– Trend je takav, primamljivije su uvek uloge napadača i veznih igrača. Tako i roditelji razmišljaju, ta ideja figurira kod njih. Pre je bila kazna da neko igra desnog ili levog beka, otuda deficit, a sada je to najbolja i najtraženija roba.
Kakvu Srbiju očekuješ protiv Engleske na premijeri?
– Pa ja mislim da ćemo mi protiv Engleza morati da igramo sa klasičnim desnim bekom. Da skratimo prostor u zadnjoj liniji da imaju više samopouzdanja. Činjenica je da nam odbrana ne odiše sigurnišću, lako bi moglo posle prve utakmice da se uvuče neka nervoza. Piksi će morati dobro da izvaga za tu prvu utakmicu sa Engleskom, gde bi i bod bio uspeh. Ne sme da se kocka, da izađe sa trojicom, to je moje mišljenje. Mora da se pojača i zadnji red, spora smo reprezentacija, jedna od najsporijih na turniru i nemamo taj luksuz da izađemo toliko ofanzivno. Od prvog dana kada su počeli pripreme, mislim da bi dobar deo strategije trebalo da bude građen oko bokova, jer odatle dolazi najveća opasnost. Ako Saka ili Foden uzmu da 'ljujaju' naše defanzivce, biće baš nezgodno. Moraće štoperi da se rotiraju, a tu je i Kejn...
Da li misliš da može da nam se ponovi Katar i zbog čega nas nije bilo bezmalo četvrt veka na Kontinentalnoj smotri?
– Mislim da se uvek nadovežu posle svetskih prvenstava neki razni porodični problemi, neke stvari koje nemaju toliko veze sa fudbalom i onda budemo loši u kvalifikacijama za EP. Pričamo u FSS i reprezentaciji, koji treba kao porodica i familija da funkcionišu. Mi uvek posle Mundijala doživimo pad. Ta neka organizacija, koliko god dobro delovala spolja, iznutra nije tako“. Rezultati su demantovali da je sve dobro.
Kako se ti sećaš EP 2000. godine? Interesantan je bio način na koji si dobio poziv od selektora Vujadina Boškova...
– Meni je bilo drago što sam od mog kuma Dekija Stankovića saznao da ću ići na EP. On je tada bio sa Mihom u Laciju, a Miha je Boškovu bio kao sin. Kada je Bata napravio taj gaf u Zagrebu, ja sam bio standardan igrač u mladoj reprezentaciji i u Zvezdi sam igrao na visokom nivou tu poslednju godinu. Imao sam potpisan ugovor sa Benfikom i to je bila moja odskočna daska. Imali smo već celu konstrukciju transfera. Nadam se da se i Piksi vodi tom logikom da vodi samo najbolje na tako veliko takmičenje. Jer, FSS nije privatna, nego državna firma i oni su dužni da nam kažu kako stoje stvari. Posle Katara nam je ostao dužan odgovore...
Na šta konkretno misliš?
– Izostalo je to neko obraćanje javnosti zbog čega smo prošli tako kako smo prošli i što nismo izašli iz grupe.
Kakvu Srbiju bi voleo da vidiš u Nemačkoj?
– Eto, kada me već pitaš, želim da igramo hrabro. U Kataru sam očekivao mnogo više, ali se napravila ta neka bespotrebna euforija i 'ugasili'smo se. Gde god smo nešto očekivali, nismo dobro prošli. Možda je sad i bolje što nema euforije, da igrači nemaju pritisak, da mogu da pruže maksimum.
Englezi na startu, zatim slede Slovenci, pa Danci?
– Sa bodom protiv Engleza ti sigurno rastu samopouzdanje i vera u prolazak bila bi daleko veća. Problem sa Dancima je što sve te skandinavske zemlje ne igraju neki preterano lep fudbal. Nas zovu 'evropski Brazilci', ali mi smo toliko daleko od toga da smo srećni što smo se plasirali. Imamo negativan skor sa ostrvskim selekcijama. U svakom slučaju, sve je ostvarivo, nema predaje ni na jednom frontu. Šta će nam doneti taj slogan videćemo, nadamo se dobrim rezultatima“, završio je razgovor Ivan Dudić za Sputnjik.
Strahinja Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
EURO 2024
Pavlović o Englezima: „Imaju mane, možemo da ih ugrozimo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala