- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Pavlović o Englezima: „Imaju mane, možemo da ih ugrozimo“

© Sputnik / Petar Milovanović Strahinja Pavlović
Strahinja Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
Komandant srpske odbrane Strahinja Pavlović i momak koji je sinonim za borbenost pričao je na konferenciji za medije tri dana pred meč sa Englezima. Kako je rekao, imaju i oni svojih mana, i neće se Orlovi isključivo braniti na premijeri 16. juna od 21 čas u Gelzenkirhenu.
Strahinja je odgovarao na pitanja pripadnika „sedme sile“ na konferenciji održanoj u bazi Orlova u Augzburgu.
Kad pišu i pričaju o vama, o Srbiji, inostrani mediji imaju dva stava i dva razmišljanja. Ili da ćete biti prijatno iznenađenje ili da ćete razočarati? Prijatno, kažu ako Srbija pronađe posebnosti i osobenosti, Srbija će zasijati? Koje su posebnosti koje nas mogu učiniti i odvesti u drugi krug?
„Pre svega mislim da smo za ove četiri utamice pokazali da možemo da igramo dobar fudbal, da igramo na gol više. Imali smo problema pozadi, primali smo više golova nego što bi trebalo. Imali smo uglavnom probleme u defanzivi. Utakmice koje smo mogli da pobedimo da smo bolje igrali fudbal, da smo bolje igrali kao tim. Radili smo dosta na tome, ako nastavimo da nastavimo fudbal kao iz kvalifikacija, biće sve dobro. To je naša najveća snaga".
O vama lično, napredovali ste mnogo u brojnim segemntima, igrate na visokom nivou?
„Pa da, hvala. Mislim da sam imao dve odlične godine u Salzburgu i da sam dosta napredovao tamo. Nadam se da će biti samo bolje i bolje“.
Koliko vam znači to što u poslednjoj utakmici protiv Švedske Srbija nije primila gol? Znamo kakve napadače Englezi imaju?
„Naravno da je dobro to što nismo primili gol protiv Švedske. Dobro je za samopouzdanje svih nas. Imali smo dosta izazova koje smo rešili na jedan dobar način. Imamo ovde podršku, veliki broj navijača bio je na treningu, priredili su nam sjajnu dobrodošlicu. Naravno da će nam značiti da imamo podršku na svim utakmicama“.
Na čemu ste radili posebno, da će ekipa dobiti na mirnoći? Na čemu je selektor insistirao i šta možete da nam otkrijete na taktičkom planu, kakva je priprema za ovaj turnir?
„Radili smo na sitnim problemima koje smo imali u prethodnom periodu. Dosta smo radili defanzivu, napadači su radili svoje stvari. Gledamo da ispravimo greške iz prethodnog prerioda. Radili smo dosta i na fizičkoj spremi, to su te neke stvari na kojima smo radili“.
Da li je vreme provedeno na pripremama dovoljno da se saniraju sve manjkavosti koje prate reprezentaciju već nekoliko ciklusa? Da li je selektor insistirao da više igrača iz ofanzive pomogne vama pozadi?
„Pa sad, mnogo više vremena smo proveli svakako nego pred Svetsko prvenstvo. Imali smo 15-ak dana. Imali smo pripremne utakmice, sasvim dovoljan vremenski period da radimo na nekim stvarima. Mi smo ekipa koja igra na gol više, koja igra dosta ofanzivno, radili smo na tome da i ofanzivni igrači pomažu dosta nama. Videlo se u prošloj utakmici ceo tim napada i brani“.
Kao i pred svaki veći turnir na kom učestvuje Engleska? Svrstavaju se među favorite? Čini se da su iz godine u godine rasli. Na njima će biti ogroman pritisak u prvom meču? Da li bi to moglo nama da bude neka šansa?
„To su sve igrači koji igraju na visokom nivou i koji su navikli na pritisak. Mislim da to njima neće biti ništa nepoznato. Oni su već navikli da igraju takve utakmice. Ne vidim tu ništa sapecijalno što može nama da pomogne. Mi znamo kakvi su, znamo kako igraju znamo sve o njima. Neće biti uopšte lako, ubeđen sam da ćemo dati sve od sebe“.
U Beču si postigao gol, Srbija je zvanično najviša reprezentacija na EP, da li je skok igra naš adut?
„Najviša smo ekipa i mislim da te situacije treba da koristimo. Imamo dosta skakača i možemo da ugrozimo svakoga, definitivno će to biti jedno od naših oružja“.
Škola iz Šapca dala čak trojicu reprezentativaca na EP? To je verovatno jedinstven slučaj, vaš komentar?
„Jedan jako lep podatak, tri igrača iz jedne škole. Saša Lukić, Veljko Birmančević i ja, živimo kilometar udaljenosti. Njih dvojica su kuća do kuće, znamo se od malih nogu. Ovim prilikom bih hteo da pozdravim moju školu i sve Šapčane“.
Nemanja Gudelj je bio juče, izgovorio je rečenicu da će iskustvo iz Katara mnogo značiti?
„Svakako da bez obzira kako je prošlo prvenstvo, sve je to jedno veliko iskustvo za sve nas. I mislim da smo to SP imali neke utakmice iz kojih smo mogli dosta toga da naučimo. SLažem se sa njim i slažem se da će to dosta značiti za sve nas“.
Šta je to što Srbija može da uradi u defanzivi i da spreči napadački potencijal Engleza?
„Mislim da baš zbog toga što su opasni sa svih strana, da moramo da se spustimo malo niže dole i da probamo da se branimo svi zajedno. Bez obzira koliko dobri su oni, moraćemo da igramo naš fudbal i da hoćemo da igramo napadački i da postižemo golove. Mislim da će nam u toj utakmici trebati i jedno i drugo.
Da li se dešava da sanjaš kako će se velika utakmica odvijati?
„Ne dešava mi se baš da sanjam često. Ali, normalno da dosta razmišljam o toj utakmici. Normalno da zamišljam situacije kako bi trebao da reagujem, u nekim situacijama".
Šta je vam je rekao Piksi po dolasku u Nemačku, i da li bi napao Engleze da se ti pitaš?
„Piksi nam je na prvom sastanku predstavio plan i kako on razmišlja. Prvi cilj nam je da prođemo grupnu fazu. I svi smo svesni da je to moguće, da samo treba da budemo tim. Dosta je pričao o tom da treba da igramo kako znamo i umemo. Pokazali smo mnogo puta da smo dobra ekipa. Isto tako ukazao nam je na greške koje smo pravili kao ekipa. Što se tiče Engleza, da li bih ih napao. Sigurno da bih izdržao gore i da bih probao da ih pritisnem“.
Pričamo konstantno o vrlinama Engleza, da li oni imaju neku manu?
„Pa sigurno da sve ekipe imaju prednosti i mane. Englezi imaj usvoje. Videli smo protiv Islanda da su bili organizovani i da su uspeli da ih ugroze i da ih pobede. Analiziramo sve i siguran sam da ćemo se pripremiti dobro“.
Fudbalski trener Aleksandar Stanojević - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
SPORT
Partizan zvanično ima novog trenera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala