Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američka zamena teza: Podrivaju temelje mira na Balkanu, a tvrde da su oni ugroženi

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Džozef Bajden na Samitu G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija
Američki predsednik Džozef Bajden na Samitu G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2024
Pratite nas
Gotovo da je smešno kad Amerika donosi uredbu u kojoj se kaže da se oseća ugroženo od dešavanja na Balkanu. Posebno je licemerno kada oni govore o čuvanju Dejtonskog sporazuma i poštovanju Rezolucije 12 44, iako su oni prvi koji se svojski trude da oba sporazuma sruše, ocenjuje stručnjak za međunarodno pravo Danijel Igrec.
Predsednik SAD Džozef Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan, ocenjujući da situacija u regionu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Kolonijalni pristup Amerike prema Balkanu

Iz tog razloga, vanredna situacija za Zapadni Balkan trebalo bi da ostane na snazi nakon 26. juna 2024. godine, navodi se u saopštenju koje je potpisao američki predsednik.
Spoljnopolitički komentator i stručnjak za međunarodno pravo i odnose Danijel Igrec smatra da samo postojanje jedne takve uredbe pokazuje kolonijalni pristup SAD prema balkanskim zemljama.
„Vašington na ovaj način nastavlja da tretira region kao svoj protektorat, kao deo američke teritorije gde važe norme i pravila američkog zakonodavstva. Oni ovom uredbom rade nešto što je apsolutno zabranjeno svim aktima UN - protivpravno proširuju svoju teritorijalnu nadležnost na treće zemlje,“ kaže Igrec.
To bi bilo isto, dodaje on, kao kada bi Narodna skupština u Beogradu usvojila zakon koji bi se odnosio na savezne države u SAD i propisivao kaznene mere za određena kršenja međunarodnog prava.

Hipokrizija politike Amerike

„Amerika bi to tretirala kao grubo zadiranje u njena unutrašnja pitanja i takve poteze najoštrije sankcionisala. A kada oni to rade drugima to za njih nije kršenje Povelje UN, već tobožnja „briga o demokratiji i ljudskim pravima. Stejt departmentu smeta i Svesrpski sabor, koji je pre svega inicijativa mira. Smeta im briga Srbije o Srbima, koji žive u neposrednom okruženju, a ne smeta im kada oni sami sebe nameću za arbitre u pitanjima koja su geografski hiljadama kilometara udaljena od sedišta američke Vlade,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Prema njegovim rečima, to je taj nezamisliv stepen hipokrizije i licemerja američke politike.
„Deklarativno, tobože brinu o poštovanju međunarodnog prava i pozivaju na primenu Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244, a u praksi čine upravo sve suprotno. Najveći sponzori urušavanja Dejtona i Rezolucije 1244 su upravo lobisti američke spoljne politike. I cilj ove uredbe jeste upravo to - da skrenu odgovornost sa sebe i pod plaštom navodne borbe za poštovanje Dejtonskog ugovora i Rezolucije 1244 optuže prevashodno Srbiju za nekakvu antidejtonsku i ratnohuškačku politiku u regionu, dok će oni subverzivnim i hibridnim metodama nastaviti intenzivno da podrivaju temelje mira na Balkanu, i to u dva pravca - pravljenjem Velike Albanije i dezintegracijom BiH kroz proces razvlašćivala i ukidanja Republike Srpske,“ zaključuje Igrec.

Kako to Balkan ugrožava bezbednost Amerike

Kako je navedeno u produženoj izvršnoj uredbi, Bajden je istakao i da akti ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti na Balkanu ometaju napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, što predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država.
U obrazloženju je navedeno da su primenjene odrednice Zakona o međunarodnim ekonomskim vanrednim ovlašćenjima u kojoj su navedene “neobične i izuzetne pretnje po bezbednost zemlje i spoljnu politiku SAD”. Navodi se da se ove mere odnose na Severnu Makedoniju, sprečavanje implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije 1244 SB UN.
Prva izvršna uredba doneta je 26. juna 2001. godine.
Američki predsednik Džozef Bajden na Samitu G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
SRBIJA
Bajden produžio uredbu za Zapadni Balkan, i dalje stoji ocena o „pretnji po nacionalnu bezbednost SAD“
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2024
SRBIJA
Zapad završava ciljeve iz devedesetih – moraće tome da se suprotstavi srpska žilavost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala