Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bajden produžio uredbu za Zapadni Balkan, i dalje stoji ocena o „pretnji po nacionalnu bezbednost SAD“

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Džozef Bajden na Samitu G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija
Američki predsednik Džozef Bajden na Samitu G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan, ocenjujući da situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.
„Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, se nastavljaju i predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”.
Iz tog razloga, vanredna situacija za Zapadni Balkan trebalo bi da ostane na snazi nakon 26. juna 2024. godine, navodi se u saopštenju koje je potpisao američki predsednik.
Prva izvršna uredba doneta je 26. juna 2001. godine.
U obrazloženju je navedeno da su primenjene odrednice Zakona o međunarodnim ekonomskim vanrednim ovlašćenjima u kojoj su navedene “neobične i izuzetne pretnje po bezbednost zemlje i spoljnu politiku SAD”.
Navodi se da se ove mere odnose na Severnu Makedoniju, sprečavanje implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije 1244 SB UN.
Predsednik SAD je naknadno izmenio tu uredbu Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. godine, kako bi se preduzeli dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Severnu Makedoniju.
Takođe, 8. juna 2021. godine doneta je i Izvršna naredba 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou. Kako je navedeno, situacija na teritoriji bivše SFRJ i Albanije tokom protekle dve decenije, uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjenu korupciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i stoga predstavlja neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država, navodi se na sajtu Bele kuće.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala