- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

NATO: Putinovi uslovi za prekid vatre u Ukrajini – uspeh vojnih ciljeva Rusije

© Sputnik / Lola Đorđević Jens Stoltenberg
 Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da uslovi ruskog predsednika Vladimira Putina za prekid vatre u Ukrajini, koji podrazumevaju da Kijev povuče svoju vojsku iz novih ruskih regiona, predstavljaju uspeh vojnih ciljeva Rusije.
On je ujedno rekao da na predstojećem samitu u Vašingtonu zemlje NATO-a planiraju da se dogovore o povećanju vojne proizvodnje.
„Na samitu u Vašingtonu, zemlje NATO-a će se dogovoriti da izdvoje sredstva za povećanje vojne proizvodnje“, rekao je on.
Istovremeno, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš saopštio je novinarima da se 13 zemalja NATO-a složilo da prebace tenkove u Kijev.
„Ovu koaliciju je potpisalo trinaest zemalja, Poljska je lider, zajedno sa Nemačkom i Italijom. Pored te tri države, tu su i Grčka, Portugal, Švedska, Velika Britanija, Kanada, SAD i Turska“, precizirao je on.
On je pojasnio da je reč o „tenkovskoj koaliciji“, koja je predstavljena u martu u Varšavi. Glavni zadatak tog udruženja je da objedini napore zemalja NATO-a za snabdevanje Ukrajine oklopnim vozilima.

U visokom stepenu pripravnosti - 500.000 vojnika

NATO u ovom trenutku ima 500.000 vojnika u visokom stepenu pripravnosti, rekao je generalni sekretar NATO.
„Mi sada jačamo pripravnost snaga NATO, 500.000 vojnika u različitim strukturama je u visokom stepenu pripravnosti, a to je znatno više nego pto je dogovoreno na samitu u Madridu. Oni mogu biti angažovani u roku od nekoliko dana u bilo kom pravcu“, rekao je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane Alijanse u Briselu.
Prema njegovim rečima, članice bloka planiraju da u narednih pet godina ojačaju kolektivnu odbranu sistemima PVO i lovcima najnovije generacije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Putinov predlog za mir
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala