- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Putinov predlog za mir

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Ruski presednik Vladimir Putin izneo je danas, obraćajući se ruskim diplomatama, novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.
„Danas dajemo još jedan konkretan, realan mirovni predlog. Ako u Kijevu i zapadnim prestonicama to, kao i ranije ne odbace, to je, na kraju krajeva njihova stvar, njihova politička i moralna odgovornost za nastavak krvoprolića. Očigledno da će se realnosti na terenu, na liniji borbenog razdvajanja i dalje menjati, i ne u korist kijevskog režima. I uslovi za početak pregovora će biti drukčiji“, poručio je ruski predsednik.
On je izneo i suštini predloga Rusije, koji, kako je naglasio, nije u nekom privremenom primirju ili obustavi vatre, kao što na primer želi Zapad, da bi zaustavio gubitke kako bi donaoružao kijevski režim i pripremio ga za novu ofanzivu.
„Ponoviću, ne radi se o zamrzavanju sukoba, već o njegovom definitivnom okončanju. Još jednom ću reći – čim Kijev pristane na sličan tok događaja koji danas predlažemo, pristane na potpuno povlačenje svojih trupa iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, i realno počne taj proces, spremni smo da bez odlaganja pristupimo pregovorima. Ponoviću, naš principijelni stav je sledeću – neutralni, vanblokovski, nenuklearni status Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija, tim pre što su na te parametre u celini pristali još tokom istambulskih pregovora 2022. godine", rekao je Putin, precizirajući da je tada i u vezi sa demilitarizacijom sve bilo jasno, sve je bilo propisano – broj svega, tenkova, sve je bilo dogovoreno“, rekao je on.
„Bez sumnje, treba da budu u potpunosti osigurani prava, sloboda i interesi ruskojezičnih građana u Ukrajini, priznate nove teritorijalne realije, status Krima, Sevastopolja, Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti kao subjekata Ruske Federacije. Nadalje sve te osnovne principijalne odredbe treba da budu potvrđene u vidu temeljnih međunarodnih sporazuma. Prirodno, to pretpostavlja i ukidanje svih zapadnih sankcija protiv Rusije. Smatram da Rusija predlaže varijantu koja će omogućiti da se realno završi rat u Ukrajini. Odnosno, mi pozivamo na to da se okrene tragična stranica istorije. I da makar i teško, postepeno, korak po korak, počnu da se vaspostavljaju odnosi poverenja i dobrosusedstva između Rusije i Ukrajine, i u Evropi u celini“, zaključio je ruski lider.
Putin je takođe rekao i da je izvršna vlast u Ukrajini uzurpirana i da se drži nelegalno, kao što je to bio slučaj 2014. godine. „Predsednički mandat ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je istekao, a zajedno sa njim i njegov legitimitet koji nije moguće povratiti nikakvim doskočicama“, kazao je i naglasio da je Vrhovna rada Ukrajine trenutno jedini legitimni organ vlasti.
Govoreći o konferenciji u Švajcarskoj, Putin je rekao da će se dijalog svesti na obične demagoške razgovore sa ciljem da se okrivi Rusija. Bez učešća Rusije i otvorenog dijaloga nemoguće je rešiti ukrajinski konflikt i uopšte dogovarati se o celokupnoj bezbednosti Evrope, rekao je Putin.
Kada je reč o sporazumu SAD i Ukrajine po pitanju bezbednosti, Putin je rekao da je u pitanju „blef“, kao i da taj dokument nije validan. Kazao je i da je Rusiji svejedno kakve sporazume potpisuje Vladimir Zelenski uz ocenu da tu postoji propagandistička komponenta.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
RUSIJA
Putin upozorio: Došli smo nedopustivo blizu tačke bez povratka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala