- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Grad veličine oraha pogodio opštine Topola, Aranđelovac i Gornji Milanovac

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaGrad
Grad - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
Nevreme praćeno gradom veličine oraha zahvatilo je u popodnevnim satima veći deo teritorije opštine Topola i delove opštine Aranđelovac. Oluja je zahvatila i centar Gornjeg Milanovca, nisu pošteđena ni pojedina sela, dok je u delovima Čačka izazvana štetu na poljoprivrednim kulturama.
Najviše su stradala topolska sela Lipovac, Vaganac, Kloka, Belosavci, Zagorica, Natalinci, dok su u okolini Aranđelovca najviše pogođena sela Banja i Vukosavci.
Prema rečima meštana topolskih sela šteta na poljoprivredi je ogromna, uzevši u obzir to da je ovo drugi put za poslednjih deset dana da ih pogađa ovako snažno nevreme.
„Grad je padao skoro 20 minuta, u dvorištu je bilo kao u sred zime, sve je bilo belo. Nikada do sad nije ovako bilo, a što je najgore kiša i dalje ne prestaje, a pada od pet popodne. Šteta na voću, povrću i ratarskim usevima je ogromna. Kako će seljaci ovo preživeti ja ne znam”, kaže meštanin sela Krčevac.
Prema rečima Mire Radovanović iz topolskog sela Lipovac, nevreme je taj kraj zahvatilo u dva navrata, prvo praćeno gradom, a zatim jakom kišom.
„Odjednom se smračilo kao da pada noć. Tamni oblaci su se nadvili sa svim stran. Krenula je prvo da pada jaka kiša, a onda je počeo i grad koji je padao oko pet minuta. Zatim je stalo, progrejalo Sunce ali je onda naišao drugi oblak i ponovo počela kiša”, rekla je ona.
Inače, Topolu je i u toku prošle sedmice pogodilo nevreme praćeno krupnim gradom koji je izazvao štetu na poljoprivrednim kulturama.

Centar Gornjeg Milanovca zabeleo se od grada

Jako nevreme praćeno obilnim gradom veličine oraha zahvatilo je oko 17 časova teritoriju Gornjeg Milanovca.
Nevreme je zahvatilo centar grada, a nisu pošteđena ni pojedina sela.
Meštani navode da je mnogima je uništena letina.
„U Širokom polju je padao oko 20 minuta i sve je omlatio“, rekao je za Tanjug lokalni stanovnik Todor Jokić.
Sam centar Gornjeg Milanovca zabeleo se od grada.

Čačak: Plodovi na pola prepolovljeni udarom grada

Čačanska sela Loznicu, Atenicu, Kulinovce, Ježevicu i Banjicu zahvatilo je jako nevreme praćeno gradom koji je izazvao štetu na poljoprivrednim kulturama.
Dragiša Ikonić iz Banjice kaže da je prvo padao samo grad dok je nakon desetak minuta počela i kiša kao i da je celo dvorište bilo prekriveno gradom.
„Ako bi na ovome završilo opet bi bilo dobro ali leto je dugo. Tek će se videti šteta kada bude ugrejalo Sunce. Gde je udario grad tu nema pomoći. Dobro je što nije bio onaj sitni, jer uništava sve, a ovaj krupni on uništi samo onu voćku koju udari, ostale ne ošteti“, rekao je Ikonić.
Radovan Terzić iz gornjeg kraja sela Banjica kaže da ne pamti ovako krupan grad koji je bio veličine, kako kaže od oraha do guščijeg jajeta.
„Padao je sedam, osam minuta suv grad, a onda udarila i kiša. Šteta ne može još uvek da se proceni. Nije bio čest grad ali onde gde je udario tu je kidao“, rekao je Terzić za Tanjug.
Čačanska sela pogođena gradom važe za voćarska i u njima se gaje šljive, jabuke, maline, nektarine, kajsije.
Terzić kaže da je u svom zasadu nalazio plodove na pola prepolovljene udarom grada.
Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
DRUŠTVO
Novo upozorenje RHMZ: Gde se očekuju superćelijske nepogode u Srbiji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala