- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studija otkrila fascinantan fenomen - slonovi se je jedni drugima obraćaju imenima

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Slon
Slon - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Istraživači koji proučavaju slonove tokom godina su primetili zanimljiv fenomen. Ponekad kada se slon oglasi u grupi drugih slonova, svi mu odgovaraju, ali ponekad kada isti slon uputi sličan poziv, samo jedan odgovara.
Da li je moguće da se slonovi obraćaju jedni drugima po imenu? Ovu ideju podupire nova studija koja proučava divlje afričke savanske slonove u Keniji.
Istraživači su analizirali vokalizacije, uglavnom mrmljanja koje proizvode slonovi koristeći svoje glasne žice, slično onome kako ljudi govore, koje je proizvelo više od 100 slonova u Nacionalnom parku Amboseli i Nacionalnom rezervatu Samburu.
Koristeći model mašinskog učenja, istraživači su identifikovali ono što je izgledalo kao komponenta nalik imenu u onim glasovima koji su identifikovali određenog slona kao ciljanog primaoca poruke.
Istraživači su zatim pustili audio snimak 17 slonova kako bi testirali kako će odgovoriti na poziv koji je navodno bio upućen njima, kao i na poziv koji je očigledno bio upućen drugom slonu.
U proseku, slonovi su snažnije reagovali na pozive koji su očito bili upućeni njima. Kada su čuli takav poziv, ponašali su se entuzijastičnije, hodali su ka izvoru zvuka i više vokalizovali nego kada bi čuli onaj koji je očigledno bio namenjen nekom drugom.
Nalazi studije pokazuju da slonovi „jedni druge nazivaju nečim sličnim imenima“, rekao je bihejvioralni ekolog Miki Pardo sa Univerziteta Kornel, vodeći autor studije objavljene u časopisu Nature Ecology & Evolution.
„Da bi se na ovaj način obraćali jedni drugima, slonovi moraju da nauče da povezuju određene zvukove sa određenim jedinkama, a zatim da koriste te zvukove da privuku pažnju dotične osobe, što zahteva sofisticiranu sposobnost učenja i razumevanja društvenih odnosa“, rekao je Pardo.
„Činjenica da se slonovi obraćaju jedni drugima kao pojedinci naglašava važnost društvenih veza, a posebno održavanja različitih društvenih veza za ove životinje“, dodao je on.
Slonovi, najveće kopnene životinje na Zemlji, veoma su inteligentni i poznati su po svom odličnom pamćenju, sposobnostima rešavanja problema i sofisticiranoj komunikaciji.
Dosadašnja istraživanja su pokazala da se kada se pozdravljaju ponašaju komplikovano, odnosno da imaju vizuelne, zvučne i taktilne gestove.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala