- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta se krije iza presude protiv Hantera Bajdena: Prljava igra duboke države

© Tanjug / AP Photo/Manuel Balce CenetaDžozef i Hanter Bajden
Džozef i Hanter Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Presuda protiv Hantera Bajdena je samo nastavak prljave igre američke duboke države protiv Trampa, po sistemu, evo dajemo vam presudu protiv Bajdenovog sina, a u zamenu legitimizujemo iskonstruisanu, politički motivisanu i nepostojeću krivicu Donalda Trampa, smatra spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ dr Srđa Trifković.
Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, proglašen je krivim po sve tri tačke optužnice koje ga terete da nije prijavio da je koristio droge kada je kupio revolver 2018. godine. Sud je utvrdio da je Hanter Bajden ilegalno posedovao oružje 11 dana.
Prema optužnici, Hanter Bajden je slagao pri kupovini oružja, jer je negativno odgovorio na pitanje da li je koristio drogu, i samim tim je oružje kupio nelegalno. Hanteru preti zatvorska kazna do 25 godina i novčana kazna u iznosu od maksimalno 750.000 dolara.
Prihvatam odluku suda, ali se i dalje ponosim svojim sinom, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden posle izricanja presude.

Predizborno štimovanje optužnice

U sistemu politizovanog sudskog aparata kakav je u SAD, nema nikakve sumnje da imamo političko štimovanje optužnica i presuda u zavisnosti od željenih ishoda na novembarskim izborima, kaže Trifković za Sputnjik. Pogotovo u onim jurisdikcijama gde demokrate kontrolišu i tužilaštvo i ključne sudije, kao što je u slučaju Tramp i u slučaju Hanter Bajden.
Procesa protiv Hantera Bajdena ne bi ni bilo da je napravljen diskretni sporazum između sina predsednika Bajdena i tužilaštva koji je bio nameravan, ali je Ministarstvo pravde bilo prinuđeno da reaguje kad je stvar procurila u javnost, podseća Trifković.

Predstavljanje narkomana kao – mučenika

„Međutim, sa ovom presudom pravi se lažna ekvivalencija između Trampa i Hantera Bajdena. Eto, ni jedan ni drugi nisu iznad zakona, ni jedan ni drugi ne mogu da budu imuni od ruke pravde. Tu, naravno postoji bitna razlika jer se pravi izjednačavanje između monstruoznog primera zloupotrebe pravosuđa u slučaju Donalda Trampa i onih tobožnjih 34 tačke optužnice za falsifikovanje knjigovodstva, i očigledne krivice Hantera Bajdena koju je sistem pokušao da zataška, a koja se tiče dozvole za nošenje oružja, uprkos njegovoj narkomaniji.“
Pri tome će sistem pokušati da prikaže Hantera Bajdena maltene kao nekog mučenika koji je uspeo da preovlada svoju zavisnost, iskupio se i sada je ponovo rođen, dok s druge strane Donald Tramp ostaje „ogrezao u korupciji i nedoličan“ je položaja predsednika, dodaje Trifković.

Farsa bez uticaja: Birači nisu ovce

Trifković ocenjuje da ceo ovaj slučaj neće imati uticaja na američke birače jer se videlo i posle „monstruozne presude Trampu u njujorškom sudu“ da je njegov rejting u ključnim državama čak i skočio.
„Drugim rečima, neće uticati ni najmanje. Jer ceo liberalni establišment sanjari i dalje o nekom vremenu kada su njihove konstrukcije mogle da imaju uticaj na ishod izbora i kad su mogli da manipulišu ljudima kao da su ovce. A to, hvala Bogu, više nije slučaj. Dakle, ovo će samo utvrditi u uverenju Trampove birače da je reč o jednoj velikoj igri u kojoj samo ova tobožnja presuda koja je, u stvari farsa, isto onoliko farsična kao i presuda Trampu pre dve nedelje, nešto menja. Mislim da će u krajnjoj liniji ostati potpuno ista podela karata na političkoj sceni kao što je bila i do sada.“

Kombinacija sapunice, rijalitija i staljinizma

Trifković dodaje da je sudska saga Hantera Bajdena na neki način kombinacija latinoameričke sapunske opere, rijalitija i Moskve iz 1936. godine.
„Drugim rečima, u svojoj supstanci ovi sudski procesi su daleko sličniji Staljinovim čistkama koje su sprovedene u vreme tužioca Višinskog, iako nemaju sasvim iste rezultate po osuđene. Ovo što se događa u Americi danas daleko više liči na staljinizam tridesetih iz vremena Ježova i Jagode i posle njih Berije, nego što liči na bilo kakvo civilizovano društvo zapadnog sveta koje poznajemo od renesanse do danas“, zaključio je Trifković.
Pogledajte i:
Hanter Bajden: Kako ga je tata Džo izvukao iz nevolja u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Memoari Hantera Bajdena: Alkohol, droga i ljubav sa suprugom preminulog brata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala