- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

I ove godine u Prizrenu i u Hercegovini! Veliko iskustvo za mlade Srbe

Trebinje - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Prizrenska duhovna škola poslednjih šest godina svakog leta održava se na Kosovu i Metohiji. Za mlade iz Srbije i regiona to je veliko iskustvo upoznavanja srpske istorije, kulture i vere. Ove godine poziv za prvu Letnju duhovnu školu koja će biti održana od 1. do 7 avgusta objavila je eparhija zahumsko – hercegovačka.
„Učešćem u Prizrenskoj duhovnoj školi mladi su imali priliku da bolje, dublje upoznaju našu južnu pokrajinu, da bolje upoznaju sopstveni narod, kulturu i duhovnost kojoj pripadaju. Imali su priliku da upoznaju sebe na jedan drugačiji način, takva vrsta upoznavanja sa samim sobom nije moguća na bilo kom drugom mestu“, kaže za Sputnjik organizator đakon Darko Nikolić.
On dodaje da se rodila ideja da se Duhovna škola razvija dalje, da se širi, omogući mladim ljudima, studentima da posete i druga za naš narod važna mesta. Jedno od njih, izuzetno značajno, svakako je Hercegovina.
Polaznici Prve duhovne škole u Hercegovini posetiće najznačajnije duhovne centre ovog kraja, manastire Dobrićevo, Žitomislić, Zavalu, Tvrdoš.

Molitva u Dubrovniku

Nikolić podseća da se eparhija zahumsko – hercegovačka i primorska nalazi na prostoru dve susedne države, pa će polaznici škole imati priliku da iz Republike Srpske odu i u Hrvatsku.
„Rad škole zamišljen je tako da mladi nisu stacionirani na jednom mestu, već iz dana u dan obilaze značajne tačke u eparhiji. Tako će imati priliku da posete crkvu Svetog Blagoveštenja u Dubrovniku. Ići ćemo i u Crnu Goru, bićemo gosti eparhije budimljansko – nikšićke, u manastirima Ostrog i Župa Nikšićka“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Darko Nikolić/ foto Milan Andrić Studenti u razgovoru sa ocem Savom Dečancem u Prizrenskoj letnjoj duhovnoj školi
Studenti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore - duhovni razgovori sa ocem Savom. - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Studenti u razgovoru sa ocem Savom Dečancem u Prizrenskoj letnjoj duhovnoj školi

Škola - nova porodica

Nikolić dodaje da su u ovu školu na Kosovu i Metohiji dolazili studenti sa svih fakulteta, najčešće dobri studenti koji imaju razvijen unutrašnji osećaj za duhovni život, ali i za našu nacionalnu kulturu.
“Specifičnost škole je činjenica da je čine studenti svih fakulteta, niko nema ekskluzivno pravo da se prijavi, svi su dobrodošli u školu koja ima radni naslov „Traganje za Hristom“. Tako se formira velika porodica mladih koji najednom počinju da se prepoznaju po učešću u toj školi. Dolaze sa potpuno različitih strana, iz različitih sredina, imaju drugačija interesovanja, studiraju različite fakultete, ali se međusobno povezuju, dopunjuju, kasnije sarađuju. Posmatrati te nove veze, to je nešto neprocenjivo“, zaključuje đakon.

Svi mogu da se prijave

Oni koji žele da upoznaju svetinje, ali i umne predavače Letnje duhovne škole u Hercegovini mogu da se prijave do 21. juna na imejl adresu ljetnaduhovnaskolauhercegovini@gmail.com.
Eparhija zahumsko – hercegovačka i primorska očekuje studente iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske ali i iz cele naše dijaspore.
Pravo prijave imaju studenti osnovnih, master, specijalističkih strukovnih, specijalističkih akademskih i doktorskih studija koji nisu stariji od 28 godina.
Prizrenska Duhovna škola ovog leta biće održana od 16. do 22. jula, dok će od 1. do 7. avgusta studenti koji se prijave na konkurs boraviti u Hercegovini.
Iako je reč o duhovnoj školi, prisustvovanje liturgiji nije bilo obavezno, ali Nikolić kaže da izvan liturgijskog konteksta i koncepta, razumevanje smisla našeg duhovnog nasleđa, istorije i kulture nije moguće. - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2020
Ako nam otmu Kosovo, pitanje je šta će biti sa ostatkom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala