- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Kun: umetnik-radnik-borac“ otvorena u Galeriji SANU /foto/

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆIzložba „Kun: umetnik-radnik-borac“ .
Izložba „Kun: umetnik-radnik-borac“ . - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Izložba „Kun: umetnik-radnik-borac“, autorki Mišele Blanuše, Vide Knežević i Ane Panić, povodom 120 godina od rođenja umetnika Đorđa Andrejevića Kuna, otvorena je u Galeriji SANU.
Kun je bio revolucionar, akademik i profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.
Njegovo ime predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koja direktno referiše o pojmu borbenog realizma – umetnosti koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima prošlog veka.
© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆIzložba kroz različite stvaralačke faze, od ratnog, međuratnog i posleratnog perioda, nudi tumačenje kompleksnog umetnikovog opusa.
Izložba „Kun: umetnik-radnik-borac“  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Izložba kroz različite stvaralačke faze, od ratnog, međuratnog i posleratnog perioda, nudi tumačenje kompleksnog umetnikovog opusa.
Izložba kroz različite stvaralačke faze, od ratnog, međuratnog i posleratnog perioda, nudi tumačenje kompleksnog umetnikovog opusa koji ga svrstava u korpus jugoslovenskih avangardnih i kritičkih umetničkih praksi koje su omogućile susret umetnosti i politike.
Na izložbi je predstavljena bogata zaostavština umetnika, ulje na platnu velikog formata, grafičke mape, crteži, ilustracije, predmeti iz oblasti primenjenih umetnosti.
© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆIzložba „Kun: umetnik-radnik-borac“ će biti otvorena za posetioce do 8. septembra.
Izložba „Kun: umetnik-radnik-borac“. - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Izložba „Kun: umetnik-radnik-borac“ će biti otvorena za posetioce do 8. septembra.
Predstavljeni su i arhivski materijali koji se čuvaju u najznačajnijim institucijama i organima državne uprave, kao što su Uprava za poslove različitih organa, Ministarstvo spoljnih poslova, Medija centar „Odbrana“, Narodni muzej Srbije i druge važne institucije, ali i arhiva porodice umetnika.
Postavka će biti otvorena za posetioce do 8. septembra.
Đorđe Andrejević Kun Za mir, hleb i slobodu - 14. decembar, 1950. UZZPRO - Palata Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2024
KULTURA
Ni Istok, ni Zapad, ni apstrakcija, ni socrealizam: Kako se Kun umetnošću borio za bolje sutra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala