Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Đurić: Pozicija Srbije je takva da tzv. Kosovo nikada ne može da bude član UN

© Sputnik / Lola ĐorđevićMarko Đurić
Marko Đurić - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da je pozicija Srbije takva da tzv. Kosovo nikada ne može da bude član Ujedinjenih nacija.
„Kosovo za Srbiju nije, niti će biti član UN, ni suverena strana država“, poručio je Đurić.
On je, gostujući na RTV, ukazao je da izjave predsednika, premijera ili ministra spoljnih poslova imaju karakter međunarodne pravne obaveze, pa i činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao javno da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN, ima snagu međunarodne pravne pozicije Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Na primedbu da je Ohridski aneks postao deo pregovaračkog okvira sa EU, odnosno poglavlja 35, Đurić je rekao da to ima pravnu snagu za države od kojih većina i inače priznaje Kosovo, ali ne i Srbija.
Podsetio je da je Ana Brnabić, dok je obavljala funkciju premijerke, tražila i u pisanoj formi od EU da budu izbačeni neki elementi za koje su u Uniji želeli da budu ubačeni u okvir, pre svega u vezi sa Savetom Evrope.
Zahvaljujući tome, dodaje ministar, Priština i nije postala član Saveta Evrope.
Đurić je ukazao da je 28 zemalja povuklo priznanje Kosova, do čega je, velikim delom, došlo i zbog razgovora predsednika Vučića sa liderima tih država.
Na pitanje da li njegova izjava o rešenju kroz konstruktivni dijalog u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom ima istu snagu danas kao i pre 25 godina, odgovorio je da, iako je na svojoj koži tokom šest i po godina na čelu Kancelarije za KiM osetio odsustvo institucija Srbije, to ne daje pravo za malodušnost i za odustajanje od insistiranja na međunarodnom pravu.
„Ne možemo da se složimo u karakteru tih sporazuma, jer se decenijama tokom vođenja pregovora, vodilo računa da bude, s jedne strane u okvirima našeg Ustava i Rezolucije 1244, a da bude okrenuto iznalaženju kompromisa i stvaranju preduslova da Srbija dobije maksimum u ovakvim uslovima“, dodao je Đurić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala