- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća protiv predloga o zabrani razmene informacija iz START-a sa Rusijom

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena usprotivila se amandmanu Kongresa u vezi predloga odbrambenog budžeta za 2025. godinu, kojim se zabranjuje razmena sa Moskvom podataka u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), navodi se u saopštenju Bele kuće.
„Administracija je odlučno protiv odeljka 1231 koji bi ograničio Ministarstvo odbrane SAD da Rusiji dostavlja obaveštenja, da sprovodi razmenu podataka dva puta godišnje, aktivnosti koje se tiču inspekcije ili telemetrije, predviđenih START-om“, navodi se u saopštenju.
Bela kuća je dodala da ovakve odredbe mogu da ograniče sposobnost Vašingtona da „prilagodi ili oslabi dejstva u okviru Sporazuma u zavisnosti od okolnosti“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da Moskva obustavlja učešće u START-u, ali da ne istupa iz njega. On je naglasio da pre nego što se ponovo pokrene pitanje nastavka rada u okviru tog sporazuma ruska strana treba da razume kako će u njega biti uračunati arsenali ne samo SAD, nego i drugih nuklearnih država, članica NATO-a, odnosno Francuske i Velike Britanije. Putin je 1. marta potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u START-u.
START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
RUSIJA
Rusija: Amerika manipuliše podacima o ofanzivnom naoružanju
Pogledajte i:
Tanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala